Negativ dag for tele og medico

OMX lukkede marginalt oppe efter en skidt dag for både de offensive teknologiaktier og de defensive medicoaktier. Pressede Ericsson stod i spidsen for negativismen.

OMX (+ 0,3 pct.) dansede på ugens første børsdag meget tæt på kurs 700-grænsen, og endte i niveau 703,44. Sædvanen tro var det teknologiaktierne, som afledt af dårlige amerikanske nyheder påvirkede OMX i nedadgående retning. Særligt to nyheder påvirkede selv efter en weekends fordøjelser teknologiaktierne negativt.

I fredags skrev Wall Street Journal nemlig, at IBM kunne blive tvunget til at afskedige 8.000 ansatte. Derudover sænkede kreditvurderingsinstituttet Moodys kreditværdigheden for WorldCom til »junk« - hvilket, som ordet ikke forsøger at skjule, bestemt ikke er særligt attråværdigt. Børseffekten udeblev ikke, og WorldCom faldt med over 20 pct.

Konsekvensen for de svenske teknologiaktier var markant. Ericsson (- 0,9 pct.) måtte af med flere kurspoint af den i forvejen stærkt pressede aktiekurs. Dog blev Nokia (+ 2,2 pct.) og flere andre teknologiaktier trukket op af en positiv start på mandagens amerikanske handel.

Investorernes naturlige reaktion, når det går skidt for offensive sektorer som teknologi, er at søge over mod defensive brancher med en forholdsvis sikker indtjening. Men heller ikke medicoaktierne med AstraZeneca (- 0,4 pct.) i spidsen steg.