Nedtur for japansk eksport og udsigterne synes dystre

Den japanske eksport steg mindre end ventet i august, og eksportvæksten aftager dermed fortsat og tegner et stadigt dystert billede af den japanske økonomi.

Foto: THOMAS PETER.
Læs mere
Fold sammen

Værdien af oversøiske japanske forsendelser steg 3,1 pct. i august i forhold til et år tidligere, fremgår det af det japanske finansministeriums opgørelse torsdag morgen.

Økonomer havde ventet en stigning på 4,3 pct.

Eksporten til Kina droppede 4,6 pct., i takt med at den økonomisk afmatning hos Japans største handelspartner har undergravet efterspørgslen. Det er syvende måned i træk, at eksporten til Kina falder.

Skuffende data i de seneste måneder har øget bekymringerne om udsigterne for den japanske økonomi, der viste misvækst i sidste kvartal og en inflation, der er gledet tilbage til nulpunktet.

- Fokus fortsætter med at være på, hvor meget økonomien voksede fra juli til september, vurderer økonom Koya Miyamae fra SMBC Nikko Securities Miyamae i Tokyo og peger på, at endnu et kvartal med fald i BNP vil øge sandsynligheden for yderligere stimuli fra regeringen og fra Bank of Japan.

De svage eksporttal kommer i hælene på en reduktion af Japans langsigtede kreditvurdering Standard & Poors. Kreditvurderingsselskabet mener, at der er ringe chance for, at premierminister Shinzo Abes strategi kan vende de dårlige udsigter for den økonomiske vækst og inflationen i de kommende år.

Importen faldt samtidig 3,1 pct. i august, hvilket efterlader et underskud på 570 mia. yen.

Analytikerne havde ventet et fald i importen på 2,5 pct., mens handelsbalancen var estimeret til at vise et underskud på 540 mia. yen.