Ændring i USAs Taiwan-politik kan stoppe Kina-samarbejde

Det skaber "alvorlige bekymringer" i Kina, at Donald Trump ikke vil love at holde fast i USAs såkaldte et-Kina-politik i forhold til Taiwan.

ARKIVFOTO:  Kina advarer Trump mod at ændre politik. Kinas ledelse vil ikke se passivt på, at Donald Trump vender ryggen til USA's hidtidige Kina-politik. Samarbejdet mellem de to supermagter kan ryge sig en tur. Arkivfoto: Donald Trump og Taiwans præsidentTsai Ing-wen Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommende amerikanske præsident har i et interview med Fox News krævet indrømmelser på handelsområdet, hvis ikke amerikanerne skal skifte standpunkt.

Udtalelserne kommer, efter at Trump også har brudt diplomatiske traditioner og talt i telefon med Taiwans præsident.

Der er tale om et meget ømtåleligt emne, da Kina betragter Taiwan som en kinesisk udbryderprovins.

Geng Shuang, talsmand for Kinas udenrigsministerium, siger, at amerikansk-kinesisk samarbejde er "udelukket", hvis ikke USA anerkender Kinas kerneinteresser i Taiwan.

»Kina har noteret meldingen og udtrykker alvorlig bekymring i forhold til den. Jeg vil gerne understrege, at Taiwan-emnet vedrører Kinas suverænitet og territoriale integritet og er en del af Kinas kerneinteresser,« siger talsmanden.

»En fastholdelse af et-Kina-princippet er det politiske fundament for at udvikle båndene mellem Kina og USA. Hvis dette fundament forstyrres eller beskadiges, så er den sunde udvikling i relationerne mellem Kina og USA og bilateralt samarbejde på vigtige områder udelukket,« siger Geng Shuang.

Trods utilfredsheden med Trumps udtalelser har diplomaten Yang Jiechi inden for de seneste dage haft møder med personer fra Trump-lejren. Yang har officielt højere rang end udenrigsministeren.

Det står dog ikke klart, hvad der konkret er blevet diskuteret på mødet.

USA's et-Kina-politik går ud på, at amerikanerne officielt regner regeringen i Beijing som den eneste lovlige kinesiske regering. Det betyder, at USA ser Taiwan som en del af Kina.

Donald Trump har adskillige gange langet ud efter Kina - blandt andet for at devaluere sin valuta i et angiveligt forsøg på at skade USA.