NCC har udsigt til kæmpebøde for kartelsamarbejde

Som en del af et ulovligt kartelsamarbejde risikerer entreprenørkoncernen NCC en bøde i milliardklassen. Bodsgangen har allerede ført til fyringer, mens branchens øvrige mistænkte afviser ulovligheder.

Entreprenørgiganten NCCs øverste chef, Alf Göransson, lagde ikke skjul på, at den var helt, helt gal.

Gårsdagens indrømmelse af deltagelsen i kartelsamarbejdet kommer efter måneders granskning fra de svenske konkurrencemyndigheder på baggrund af tip fra en lille gruppe af koncernens egne, tidligere medarbejdere.

»Det er en tung dag for os i NCC, men asfaltvirksomheden skal renses ordentligt og offentligt,« sagde koncernchef Alf Göransson.

Men dermed er det langt fra slut for entreprenørvirksomheden, der kan se frem til en gigantbøde for at være medlem af et særligt asfaltkartel, der angiveligt har delt markederne imellem sig og i mindst 40 tilfælde aftalt, hvem der skulle udføre de enkelte udbudsopgaver.

I modsætning til den danske praksis giver de svenske regler nemlig mulighed for at idømme virksomheder bøder på helt op til ti procent af omsætningen, hvis de afsløres i at bryde konkurrencelovgivningen.

Med en koncernomsætning sidste år på 45 milliarder svenske kroner - heraf omkring otte mia. i Danmark - kan NCC se frem til en gigantbøde.

NCC har endnu ikke foretaget finansielle reserveringer eller gjort sig nærmere overvejelser om, hvad en kommende bøde kommer til at lyde på, men koncernen peger på, at det bør være en formildende omstændighed, at man nu har indrømmet ulovlighederne.

»Vi tager nu det første skridt til at lægge kortene på bordet, og vi tager afstand fra det, der er foregået. Vi har svært ved at danne os et overblik over, om en bøde kan blive stor eller lille. Det er rimeligt at antage, at der bliver tale om millionbeløb,« siger Alf Göransson.

Alene NCCs asfaltvirksomhed omsætter årligt for knap to mia. svenske kr. - omkring fire procent af koncernomsætningen.

Som en direkte konsekvens af de begåede ulovligheder har koncernen afskediget et tocifret antal chefer.

Selv om det svenske Konkurrensverket også mistænker asfaltoperatørerne Skanska og Peab for at deltage i kartelsamarbejdet, så afviser de to virksomheder enhver medvirken.

NCC ønskede i forbindelse med gårsdagens officielle indrømmelse af ulovlighederne ikke at nævne navne på andre kartelmedlemmer, men konstaterede blot, at det er åbenbart, at affæren har andre deltagere.