Navisionsalg og regnskaber løfter KFX

Aktiemarkedet: Gode kvartalsregnskaber fra Danske Bank og Lundbeck, der ovenikøbet opjusterer helårsforventningerne, fik sammen med Microsofts endelige bud på 11 mia. kr. for Navision KFX til at vise tænder. Med en stigning på en pct. trodsede KFX nemlig de øvrige negativt indstillede aktiemarkeder i Europa og USA.

Midt i kvartalregnskabssæsonens stormvejr trodsede KFX (+ 0,9 pct.) med hjælp fra bundlinieaktuelle Lundbeck (+ 7,9 pct.) og Danske Bank (+ 0,7 pct.) samt frasolgte Navision (+ 11,0 pct.) de negative aktiemarkeder i Europa og USA.

Dagens største stigning stod Navision for, da det endeligt blev bekræftet, at den amerikanske softwaregigant Microsoft har givet et tilbud på hele 11 mia. kr. svarende til 300 kr. pr. aktie for Vedbæk-virksomheden. I forhold til fredagens rygter om en købspris på 275 kr. pr. aktie er både Navision og analytikerne tilfredse, og det anbefales over en bred kam, at aktionærerne tager imod tilbuddet - der er nemlig tale om en præmie på godt 35 pct. Allerede nu har Navision tilsagn fra 60 pct. af de krævede 90 pct. af aktionærerne, før de resterende aktier kan tvangsindløses. Planen er, at Navision herefter afnoteres.

Offentliggørelsen af Microsofts tilbud kom i forbindelse med Navisions kvartalsregnskab. Omsætningen for tredie kvartal 2001/02 lød på 380 mio. kr., hvilket svarer til en stigning på syv pct. i forhold til samme periode sidste år. For regnskabsårets første ni måneder er omsætningen steget med 18 pct.

Også Lundbeck præsenterede i forbindelse med kvartalsregnskabet gode nyheder. Lykkepilleproducenten har ikke oplevet en så massiv konkurrence fra de generiske kopiproducenter som ventet. Den lavere konkurrenceintensitet har slået så meget igennem på bundlinien, at det har overrasket langt hovedparten af de danske analytikere, som følger aktien. For første kvartal er omsætningen vokset med 43 pct. til 2,4 mia. kr. og det primære resultat er steget med 61 pct. til 776 mio. kr.

Det er især salgsfremgangen på 89 pct. af Cipramil, som har medvirket til den overraskende store Lundbeck-vækst. Successen har givet anledning til, at Lundbeck hæver indtjeningsforventningerne fra 12-15 til nu 20 pct. for hele 2002, mens man regner med, at omsætningen vil stige med 20 pct. mod tidligere 10-12 pct. En del af baggrunden for den uventede fremgang er, at Lundbeck har justeret patentstrategien, således at det er blevet sværere at kopiere den antidepressive medicin Cipramil, hvor patenten for nylig udløb. Den danske storbank, Danske Bank, klarede sig trods en mindre tilbagegang bedre end ventet i årets tre første måneder. Basisindtjeningen faldt marginalt til 2,7 mia. kr. mod 2,8 mia. kr. sidste år. Integrationen af de sidste par års mange opkøb forløber efter planen, og omkostningsprocenten ligger allerede nu under målet på 55 pct. Samtidig har Danske Bank besluttet at iværksætte et større tilbagekøbsprogram på i alt tre mia. kr., hvilket også var med til påvirke kursen i opadgående retning.

GN Store Nord (- 3,4 pct.) faldt til det laveste niveau i over et halvt år. Dermed følger teknologivirksomheden trop med Nasdaq-indekset, som med tirsdag aftens fald lå i det laveste niveau i syv måneder. Et af de andre ikoner på teknologinedturen er i-data (- 0,2 pct.) spås af Danske Securities til at gå konkurs. Derfor nedjusterer finanshuset aktien fra hold til sælg, fordi man forventer, at eventuelt interessede købere vil afvente et selskabskollaps for først derefter at erhverve de mest attraktive dele af virksomheden.