Naturgasselskaber i skarp debat

Naturgasselskaberne Naturgas Fyn og Naturgas Midt-Nord er røget i totterne på hinanden i presse-polemik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for Naturgas Fyn, Bo Andersen, undrer sig i den seneste udgave af bladet Danske Kommuner over, at Naturgas Midt-Nord er gået sammen med HNG (Hovedstadsregionens Naturgasselskab). På den måde kommer jyderne til at betale københavnernes gasgæld, mener den fynske gasformand. En påstand, der blankt afvises af formanden for Naturgas Midt-Nord, Otto Johansen.

"Jeg kan til dels forstå, at HNG har accepteret aftalen. Den overvejende del af deres gassalg er til villakunder, som ikke kommer ud på det åbne konkurrencemarked foreløbig. Desuden får HNG jo sin store gæld lagt sammem med Midt-Nords, som ellers ville være gældfri om 2-3 år. Nu bliver de viklet ind i HNG's gæld, og de to selskabers samlede gæld vil først være afviklet i 2014," siger Bo Andersen fra Naturgas Fyn til Danske Kommuner.

Formanden for Naturgas Midt-Nord, Otto Johansen, undrer sig over, at den fynske gasformand overhovedet blander sig.

"Det er simpelthen uhørt, at han stikker sin næse i vores samarbejde med HNG. Det er jo ren chikane," siger Otto Johansen til Ritzau.

Han påpeger i samme åndedrag, at samarbejdet mellem Midt-Nord og HNG betyder, at begge selskaber sparer 10 millioner kroner i rationaliseringsgevinster. Derudover gør Otto Johansen opmærksom på, at samarbejdet er en stor fordel for Naturgas Midt-Nord.

"Vi står overfor en åbning af gasmarkedet i EU, som betyder, at vi må vinke farvel til mange af vore store erhvervskunder, som får mulighed for at handle på det kommercielle gasmarked. Som kommunalt selskab kan vi ikke være med på det marked, fordi det er for risikabelt. Vi står derfor overfor at miste mange af vore kunder," siger Otto Johansen.

Han tilføjer, at det derfor er en fordel for Midt-Nord at gå sammen med HNG, som har mange villakunder, som ikke får adgang til det kommercielle gasmarked foreløbig. På den måde får det jyske naturgasselskab sikkerhed for, at man stadig kan sælge gas i rimelige mængder

" Men Bo Andersen fra Fyn må jo have set skriften på væggen. Der bliver nemlig ikke plads til Naturgas Fyn i fremtiden. Alene i Vendsyssel sælger vi ligeså meget gas, som han gør i hele sit område. Derfor er han åbenbart blevet desperat," siger Otto Johansen. Ritzau