Naturgas-salg deler partierne

Socialdemokraterne vil kun sælge en mindre del af DONG, de radikale vil udelukkende bruge den økonomiske gevinst på at afdrage gæld. Dansk Folkeparti har længe skubbet på for et salg af statens gasselskab, men partiet stiller flere krav for at medvirke.

Finansminister Thor Pedersen (V) står foran et kompliceret forhandlingsforløb her til foråret for at finde et flertal i Folketinget for et salg af DONG.

Endnu inden beslutningsgrundlaget for en kommende privatisering af det statslige gasselskab har set dagens lys, stiller partierne rundt om regeringen således flere håndfaste og modsatrettede betingelser for at levere de fornødne stemmer. Hverken socialdemokraterne, de Radikale eller Dansk Folkeparti afviser som udgangspunkt at ville medvirke til salget - størrelsen af statens fremtidige aktiepost, og hvad den økonomiske gevinst skal bruges til, deler imidlertid vandene.

»Erfaringerne med store privatejede monopoler er ikke gode. Det, der skulle have været en markedsåbning, kan i stedet gå hen og blive en markedslukning,« advarer socialdemokraternes energiordfører Svend Auken, der ikke vil sælge over 50 procent af DONG. »Så får regeringen stadig penge i kassen, selv om det selvfølgelig ikke er lige så mange. Det er også den løsning, som jeg er overbevist om, at virksomheden selv ønsker. Hvis vi bliver enige om sådan delvis privatisering, så er vi også parate til at diskutere eventuelle forskningsformål.«

Fond var årsagen
Netop regeringens bebudede etablering af en forskningsfond på 16 milliarder kroner betragtes på Christiansborg som en af hovedårsagerne til, at Thor Pedersen pludselig har fået travlt med at sætte gang i slaget af DONG. De radikale støtter tanken - men i første omgang kun en såkaldt strategisk løsning, hvor staten foreløbig beholder hænderne på rattet, lige som provenuet udelukkende skal bruges på at afdrage gæld.

»Der er meget, der taler for et strategisk salg, hvor vi stadig har et flertal af aktierne,« siger den radikale energiordfører Martin Lidegaaard. »Det er ikke noget ideologisk problem for os at sælge det hele over for eksempel ti år. Vi tror bare, at det er det bedste at gøre det over to omgange.«

I centrum for forhandlingerne står Dansk Folkeparti, der foreløbig har afvist at finansiere regeringens nye forskningsfond med penge fra Nordsøen. Heller ikke gevinsten fra DONG kan uden videre gå til forskning, påpeger Dansk Folkepartis energiordfører Aase D. Madsen.

»Det kan da godt være, at Thor Pedersen har fået travlt med at sælge DONG. Men han må ikke få så travlt, at det ikke bliver seriøst, og regeringen har selv fået sig ferniseret op i et hjørne med deres løfter om en forskningsfond,« mener Aase D. Madsen, der selv længe har presset på for et slag. »Hvad pengene skal bruges til, det kommer an på en forhandling. Vi har nogle løfter, vi skal overholde. Hvad nu hvis vi lige pludselig ikke har penge til efterløn?«