Nationalbanken tager nye lån med sindsro

Danske boligejere kan roligt fortsætte med at tage rentetilpasningslån og afdragsfri realkreditlån. Blot det sker med omtanke og tilstrækkelig luft i budgettet.

Læs mere
Fold sammen
Sådan lyder meldingen fra Danmarks Nationalbank, efter at flere fremtrædende økonomer i går advarede om, at danskernes appetit på de nye billige lån udgør en trussel mod samfundsøkonomien, skriver Politiken.

- Som vi ser det, er der intet nyt at sige om de nye lånetyper. Vi har hilst det velkomment, at der er kommet en større valgfrihed. Men vi har også sagt, at det stiller større krav til rådgivningen. Specielt af hensyn til den finansielle stabilitet. Både kunderne og realkreditinstituttet har jo en interesse i, at lånene kun bliver givet til de kunder, der har plads i budgettet, siger afdelingschef i Nationalbanken Bjarne Skafte.

Økonomernes advarsel kommer i lyset af det omfang, som rentetilpasningslånene har fået med kun godt syv år på bagen. Således udgør rentetilpasningslån - populært kaldet flexlån - i dag omkring 275 milliarder kr. eller ca. en tredjedel af den samlede udestående realkreditgæld.

Blandt de økonomer, der råber vagt i gevær, er tidligere overvismand Torben M. Andersen. Han hæfter sig ved, at den korte rente på flexlån er rekordlav, og at den før eller siden vil stige med det resultat, at den månedlige ydelse på lånene vil stige.

- Store grupper i samfundet risikerer at blive klemt, og derfor kan det blive en destabiliserende faktor for samfundsøkonomien, siger Torben M. Andersen til Politiken.

B-Børsen