Nationalbanken: Bolig- priser ikke specielt høje

Boligpriserne er steget kraftigt de senere år, men i landet som helhed har de været højere før. Det vurderer Danmarks Nationalbank.

Læs mere
Fold sammen
Boligpriserne i landet som helhed er endnu ikke rekordhøje og ved at koge over i en kæmpe prisboble. I hvert fald ikke hvis den almindelige pris- og lønudvikling trækkes fra.

Det vil Danmarks Nationalbank konkludere i en kvartalsoversigt, der udsendes i dag.

Banken peger dog på, at der er betydelige regionale forskelle, og ser man alene på København, er priserne ved at være oppe på det højeste niveau nogensinde, fremhæver Nationalbanken.

De konklusioner flugter godt med, hvad Danske Bank også har regnet sig frem til:

»Boligpriserne i både Hovedstaden og landet som helhed er højere end i 1987, men lidt lavere end i 2000, når der tages højde for både rente og ejendomsskatter, og hvis inflationen trækkes fra,« siger seniorøkonom Jacob Nielsen.

Cheføkonom i BRFkredit, Jens Christian Nielsen, peger på, at ydelsen både i København og i Nordsjælland i dag er lidt lavere end for et par år siden, hvis det måles i forhold til folks lønninger.

»Prisen for at eje en bolig steg markant, efter pinsepakken trådte i kraft og sænkede værdien af rentefradraget. Men siden har ydelsen ligget på et stabilt niveau, selv om priserne er steget. Det hænger sammen med, at renten er faldet markant, og ejendomsværdiskatten er blevet frosset fast. Hvis man i dag belåner sin bolig med flex- eller rentetilpasningslån i stedet for fastrentelån, er det lidt billigere end for nogle år siden at købe en bolig - også i København,« siger han.

Selv om priserne er oppe på et meget højt niveau, frygter økonomerne ikke store og dramatiske prisfald fremover.

»I København er der skabt en masse nye job. Det trækker folk til, og derfor ser priserne ud til at holde sig oppe eller måske stige yderligere i de kommende år,« siger Jens Christian Nielsen.

Et typisk parcelhus er for tiden dobbelt så dyrt i hovedstaden som i resten af landet. En gennemsnitlig villa på 140 kvm. i HT-området koster således i dag tæt ved 2,1 mio. kr. kr. mod 990.000 kr. på landsplan.

Priserne tog et mindre hop i HT-området i 4. kvartal 2003, så priserne nu igen stiger mere i Hovedstaden end resten af landet.

Siden midten af 2002 har der ellers været en tendens til, at priserne i hovedstadsområdet steg mindre end resten af landet - men nu ses der altså igen prisstigninger i hovedstaden.