Nanoteknologi bliver næste industrielle revolution

Biler med selvrensende lak, molekylære computerchips, organiske farveskærme. I kraft af nanoteknologien lurer den næste industrielle revolution lige om hjørnet. Men er Danmark klar til konkurrencen i det globale vidensamfund?

Nanoteknologi bliver næste industrielle revolution - 1
Et eksempel på et af de utallige produkter, der er resultatet af nanoteknologi - verdens mindste transistor set gennem et mikroskop, udviklet af japanske NEC. Den er så lille, at der kan være 40 mia. af slagsen på en enkelt kvadratcentimeter stor chip. Foto: Scanpix/Nordfoto <p><br> Fold sammen
Læs mere
Næste år lancerer Merecedes Benz som verdens første bilfabrik en hel vifte af sine luksusvogne med såkaldt nanoteknologisk lak.

Med den højteknologiske lak bliver de nye Mercedeser med ét slag tre gange mere modstandstandsdygtige end tidligere. Lakken bevarer sin glans og finish væsentligt længere, og små ridser og snavs vil nærmest synes at glide af på den ultraglatte overflade.

Hemmeligheden ligger som ved al nanoteknologi nede på det molekylære plan. Mikroskopisk små keramiske nanopartikler, udviklet på et nanoteknologisk forskningslaboratorium, er tilsat superlakken, der om få år formentlig også vil have vundet indpas på andre bilmærker.

Nanoteknologien bliver ifølge talrige eksperter, fremtidsforskere og politikere betegnet som bærer af intet mindre end den næste industrielle revolution. Der kan gå fem, ti eller 15 år, men når den kommer, vil den blive den bærende, nye kraft i den globale økonomi, fordi potentialet er så bredt.

Fra IT til kemiske produkter, fra nye supermaterialer til bioteknologi, vil nanoteknologien med sin evne til at manipulere med naturens mindste byggesten, molekylerne, bringe et sandt ocean af nye produkter ind i vore hjem og vore arbejdspladser.

Fogh har set det
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har set det. Da han fornylig foreslog etableringen af en dansk forskningsfond, den såkaldte Nordsøfond på hele 16 mia. kr., nævnte han specifikt tre indsatsområder, som Danmark skal satse sin fremtid på: IT, bioteknologi samt nanoteknologi.

Men er potentialet inden for nanoteknologi virkelig så enormt, og har Danmark en chance for at gøre sig gældende i den hårde internationale konkurrence?

Lederen af det tværvidenskabelige iNano-center ved Aarhus Universitet, professor Flemming Besenbacher, er ikke i tvivl.

»Det er 120 pct. sikkert, at den nanoteknologiske revolution vil komme. Der kan gå fem, syv, otte eller ti år, men den kommer. Og når det sker, vil den ændre samfundet på helt radikal vis. Det blivet et regulært kvantespring. Derfor gælder det for Danmark om at hoppe på vognen nu. Venter vi i bare fem år, så er det for sent,« siger han.

Professoren er imidlertid fortrøstningsfuld. Hans center arbejder allerede i dag snævert sammen med danske virksomheder som Haldor Topsøe, Danfoss, NKT, Grundfos, Lundbeck og Nanonord. De har øjnene åbne for nanoteknologiens enorme potentiale, og f.eks. Topsøe har allerede i dag avancerede kemiske produkter på markedet, som i et vist omfang er et resultat af manipulering med stoffer helt nede på det molekylære plan.

Forskning og faktura
»Problemet i Danmark er, hvordan vi går fra nanoscience til nanoteknologi. Eller med videnskabsminister Helge Sanders ord: hvordan vi går fra forskning til faktura. Vi er godt med på det forskningsmæssige plan, vi har flere internationale kapaciteter på nano-området, og vi er i fuld gang med at uddanne verdens første tværvidenskabelige nano-kandidater. I de kommende år bliver opgaven i et tæt samspil mellem forskningsverdenen og erhvervslivet at udvikle egentlige nanoteknologiske produkter. Det bliver den store udfordring,« siger Flemming Besenbacher.