Næste onde er billedspam

Spambeskeder er under kontrol. Men nu får vi i stedet billedspam, siger Jubii-stifteren, Martin Thorborg, hvis firma Spamfighter er gået i krig mod fænomenet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad i alverden er billedspam?

»Spammerne sender normalt en helt almindelig besked med tekst i - f.eks. om Viagra. Men hvis man lægger tekst ind i et billede, kan en computer ikke læse den. Derfor deler vi billedet op i små skaktegn, ser på det og får så en slags DNA for beskeden. Hvis brugere markerer det som spam, får vi besked, og når mange har gjort det samme, fjerner vi det så automatisk hos alle.«Hvor stort er problemet? Jeg har da ikke fået sådan nogle?

»Jamen, du lægger slet ikke mærke til det - det er fidusen. Som forbruger får man blot en besked med tekst i. Men trækker man musen hen over, opdager man, at den markerer en hel flade i stedet for bogstav for bogstav. Mange konkurrenter fjerner alle beskeder, der kun har billeder i. Og 95% af dem er spam. Men det bliver jo mere og mere almindeligt at sende familiebilleder, cocktail- og fødselsdagsinvitationer eller nøgne damer...«Nå, jeg mindes nu ikke at have fået nogen nøgne damer...

»Nej, præcis, de ligger nok i Berlingskes spamfilter! Derfor prøvede vi for et halvt år siden, om vi kan gøre det bedre.«Hvor meget af det skrammel, man får, er billedspam?

»Et slag på tasken: 20-25 procent. Men det er voldsomt stigende. Og det er katten efter musen for voksne. Når nu spammerne opdager, at vi har knækket det, lægger de små, sorte pletter i billederne og sender dem ud i forskellig størrelse.«Hvad bliver det næste, når man får stoppet dette her?

»Spyware, altså spionprogrammer. Noget af det frækkeste er at tage folks PC-filer som gidsler og kræve løsepenge for at låse dem op, eller spyware, der venter på, at du går i banken over PCen. Når du er inde, overfører den 100.000 til en fremmed bank på sekunder. Så kan du slås med bank og forsikringsselskab, mens nogen sidder på en palmeø og drikker margarita på din regning.«