Når kreditværdigheden ryger sig en tur

Kreditværdighed er et følsomt begreb i USA, og hvis man bruger sit kreditkort for meget, så ryger man ned i point, skriver Berlingske USA-korrespondent Kristian Mouritzen.

MasterCard og American Express i flere afskygninger. I USA kan disse kort være vejen til store rabatter. (Arkivfoto: Jim Bourg/Reuters) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har igennem de tre år, jeg har været her, opnået den store ære at få hele tre kreditkort. Og det er langt fra en selvfølgelighed i USA, uanset hvor mange penge man har. Man skal gøre sig fortjent til at få et kreditkort, og det tager en nyankommen op mod et år at få det, alt afhængig af ens ihærdighed.

Og kreditkort er vigtige at have. Det giver adgang til uanede rabatter på billeje, hoteller og selv madindkøb. Sagt med andre ord. Jo bedre ens kreditværdighed er, desto mindre betaler man for alt. Det er – som alle ved – dyrt at være fattig i USA, uden at der skal gå Bernie Sanders i den diskussion.

Forleden fik jeg et tilbud om at få et helt nyt kreditkort fra Bank of America, fordi jeg ligger i den øverste ende af kreditværdigheds­skalaen. På »excellent«. Bedre bliver det ikke.

Jeg har »A« næsten hele vejen igennem, fordi jeg betaler til tiden. Den status opretholder jeg ved, at jeg holder øje med, hvilken skæringsdato, der er hos kreditvurderingsbureauerne for, hvornår de måler ens betalingsevne næste gang. Og så betaler jeg hele dynen ud dagen inden. Det ser derfor ud som om, at jeg ikke bruger kortet overhovedet eller i det mindste betaler gælden så hurtigt tilbage, at jeg aldrig opnår at få nogen egentlig gæld. Og så er de glade. Og mit firma er glad, fordi de får glæde af store rabatter på hoteller og andet.

Tilbage til Bank of America og deres tilbud. Jeg gik ind i den lokale bank og fik tildelt en bankrådgiver. Bank of American er ikke min førstebank i USA. Men det gør ikke noget i USA. Man henter blot et kreditkort der, hvor det nu bedst kan betale sig, hvis man vel at mærke er værdig til det.

Larissa hed min nye rådgiver. Hun var af nicaraguansk afstamning og talte amerikansk med en meget kraftig accent. Jeg viste hende tilbuddet, hvor jeg blandt andet ville kunne få op til 40 procent i rabat på billeje. Og hun ringede til hovedafdelingen og fik den sædvanlig robot i røret. »You have the following options«, lød stemmen, og Larissa havde det samme problem som jeg. Robotten gad ikke at modtage ordre fra folk med accent. Efter ti gange bandede hun noget uforståeligt på spansk og ringede på et andet nummer, hun havde i skuffen. Og talte spansk med en i den anden ende, og efter lidt papirudfyldning havde jeg kortet hjemme.

»Laver du en »hård« kreditvurdering på mig, eller kan vi undgå det,« spurgte jeg. Og jeg spurgte, fordi hver eneste gang, der bliver lavet en kreditvurdering på en, så ryger man adskillige point ned. Det kan hurtigt æde rabatten på billeje op i den anden ende. »Ja,« svarede Larissa, »men det bliver kun ganske lidt, at du falder i vurderingen.«

Jeg ved ikke, hvad meget lidt er i spansktalende kredse i Columbia Heights i Washington D.C. Men to dage efter, at jeg havde modtaget kortet, gik alarmen på min telefon. Min kreditværdighed var droppet ti procentpoint.

En opringning til Larissa gjorde, at jeg kun fik trukket fem procentpoint for den kreditvurdering. Ugen efter tog jeg til Florida til det ulykkelige terrorangreb og fik uden problemer en god bil til 100 dollar inklusiv forsikring for tre dage. Det var en rabat på over 60 procent.

Nu er det her ikke for at fortælle om aktuelle rabatter på diverse kort, men for at fortælle, hvor stor en forskel, der er i USA på at have et kreditkort med »excellent« på kortet eller »bare« at have et debitkort.

Det gode ved det amerikanske system er, at man ikke behøver at være rig for at få kredit. Det handler derimod om at betale sine regninger til tiden, uanset om det er 1.000 dollar eller ti dollar. Det drejer sig om at betale gæld i hus eller bil til tiden. Og det handler om at opføre sig ordentligt med sin økonomi. Så systemet er »demokratisk« forstået på den måde, at det er ligegyldigt, hvad man tjener. Bare man husker nogle enkle regler.

Bagdelen er selvfølgelig, at rigtig mange mennesker har svært ved at få kreditkort og dermed betaler normalprisen for alt. Der løber også vanvittige renter på, hvis ikke man betaler til tiden. 23 procent eller det, der er værre. Og man mister alle rabatmuligheder. Kortet bliver hurtigt lukket, hvis man skrider med betalingen med bare ganske få dage.

I sidste måned faldt aktiemarkedet kortvarigt, fordi antallet af amerikanere, der ikke kan betale deres kreditkortgæld til tiden, var steget med 0,2 procentpoint. Ikke noget, man troede ville blive taget alvorligt. Men det gjorde aktiemarkedet. For gæld – især den der ikke bliver betalt – bliver taget særdeles alvorligt i USA. Også lang tid før, at det ville ske i Danmark.