Når familievirksomheden vokser

Lego regnes som Danmarks største rent familiedrevne firma i ny amerikansk analyse, men er faktisk faldet tilbage på listen, der kalder Ikea dansk.

De fleste virksomheder bliver startet af en enkelt mand, og når virksomhederne så bliver »voksne« slipper familien grebet. Det sker senest i tredje generation.

Sådan er det over hele verden, men at reglen ikke er uden undtagelse, fremgår med voldsom tydelighed af en ny liste fra det amerikanske erhvervsblad Family Business Magazine.

Bladet har ranglistet verdens største ikke-amerikanske familieejede virksomheder, og på den liste er danske Lego med sin omsætning på omkring ti milliarder kr. i år nr. 112 - mod nr. 91 for et år siden.

Ikea »dansk«

Bladet regner noget tvivlsomt også Ikea på 42. pladsen som dansk.

Møbelkoncernen med en omsætning på omkring 65 milliarder kr. har ganske vist i mange år haft sit officielle forretningsmæssige hovedkvarter i Humlebæk, men juridisk bor firmaet i Holland, der har de bedste skatteregler.

Uanset i hvilken af sine boliger rundt om i verden stifteren Ingvar Kamprad p.t. måtte bo i, så bør Ikea vel nok regnes som svensk, omend Kamprads fødested i Skåne ligger ganske tæt på Danmark.

De tre største

Størst på Family Business Magazines liste er Koo-familiens LG-Group fra Sydkorea. Familien omsætter over 800 mia. kr. om året på bl.a. at lave billig forbrugerelektronik som den slags fjernsyn, der kan købes som slagnumre i lavprisvarehuse verden over.

Næststørst er italienske IFI, der er holdingselskabet for Agnelli-familien, der fra Torino kontrollerer blandt andet Fiat-koncernen. Nr. tre er den franske Defforey-familie, der kontrollerer Frankrigs svar på Dansk Supermarked, Carrefour.

De tre første familieejede virksomheder har tilsammen ikke færre end 800.000 ansatte, så man kan vist godt tale om storfamilier...