Når aktier bliver til lottokuponer - del2

Aktieskole.

I sidste uge så vi på den "konspirationsteori", som en del private investorer er forfulgt af.

Når man føler, at alle andre forsøger at snyde én, så er der ikke langt til at se konspirationer alle vegne.

Og dermed er der åbnet for næste misforståelse. Nemlig at man kan være smart og gennemskue de stores forsøg på at snyde de små. Og så gøre det modsatte af, hvad de vil have én til. Fordi man heldigvis ved bedre selv.

Her leverer Københavns Fondsbørs to oplagte eksempler. Nemlig Bodilsen Holding og Olicom.

For Bodilsen Holdings vedkommende har ledelsen i selskabet indtil flere gange meldt ud, at aktionærernes penge reelt er tabt. Man vil gøre sit bedste for at skaffe penge til aktionærerne, men der bliver i bedste fald kun tale om bagatelbeløb.

På trods heraf nægter en række investorer at acceptere virkeligheden og handler lystigt Bodilsen Holding aktierne til en kurs på seks til syv kroner svarende til en markedsværdi på 30 mio. kr. Åbenbart ud fra en overbevisning om, at ledelsen nok er fuld af løgn og bare forsøger at få de små investorer til at sælge deres aktier, før de store penge kommer på bordet. Rent ud sagt det glade vanvid, som selskabets tidligere storaktionær, Erik Bodilsen, sikkert har været meget glad for.

Samtidig med, at AktieUgebrevet kraftigt advarede mod Bodilsen Holding-aktierne nedbragte han nemlig sin ejerandel i det nu næsten værdiløse Bodilsen Holding fra 13,4 procent til 4,6 procent i løbet af kun to uger.

At det kunne lade sig gøre, kan han højst sandsynligt takke "heldigvis ved jeg bedre-syndromet" hos en del private investorer for.

Et andet eksempel er Olicom, som har været kriseramt i meget lang tid. 8. december 2006 meddelte selskabet så, at man måske ikke kunne få den nødvendige kapitaltilførsel, da aktiekursen var for høj.

Potentielle investorer vurderede en rimelig kurs til cirka 0,25. Alligevel blev Olicom handlet til kurs 3,90.

Igen en fuldstændigt absurd pris for et selskab, hvor aktionærerne burde prise sig lykkeligt for overhovedet at kunne få noget for deres aktier.