Myrd, stjæl og kør råddent

Dansk-distribueret Playstation-spil meldt til norsk politi for ekstrem voldelighed. En af de kæder, der forhandler det meget populære spil i Danmark, vil give forældrene pengene tilbage, hvis de har fortrudt købet.

Det suverænt mest solgte computerspil "Grand Theft Auto 3", som spillets skandinaviske forhandler, det danske firma KE Media har solgt i over 80.000 eksemplarer, siden det kom på gaden i oktober i fjor, er blevet meldt til politiet i Norge.

Det norske forbrugerråd fik på foranledning af landets børne- og familieminister sin juridiske afdeling til at vurdere det amerikansk fremstillede Playstation 2-spil, der blev takseret til at være så voldeligt, at det var i strid med den norske straffelovs bestemmelser om brug af voldelige scener i film, video og lignende.

»Det er meget voldeligt. Derfor har vi også efter politianmeldelsen frivilligt fremstillet en label til spillet, der på de skandinaviske sprog og på engelsk gør opmærksom på, at spillet har et voldeligt indhold og anbefaler, at det hverken købes eller bruges af personer under 18 år,« siger direktør Henrik Mathiasen, KE Media, Brabrand.

»Spillet er i forvejen mærket med, at det er beregnet for folk over 18 år, men det er fordi, vi får det fra Storbritannien, der som det eneste EU-land mærker computerspil. Det er endnu ikke påbudt i EU. Det er første gang, vi har fået en klage over Grand Theft Auto 3 og det skyldes sikkert, at det er det første computerspil, den norske minister har set. Der er mange spil, der er endnu mere afstumpede i deres måde at vise volden på,« siger han.

Det politianmeldte spil er en videreudvikling af Grand Theft Auto 1 og 2, hvor det handlede om som gangster at stjæle og smadre så mange biler som muligt.

I Grand Theft Auto 3 går det ud over biltyveri og -jagt også ud på at likvidere gangstere fra en rivaliserende bande, men også uskyldige civile, ved at skyde dem, smadre dem med køller, når man trækker dem ud af de biler, man stjæler, køre dem ned osv. Våbnene skaffer man sig ved at smadre politibiler.

»Ligesom ude i samfundet slår politiet hårdt ned på dig, hvis du angriber en civil og så er du lynhurtigt ude af spillet. Hvis du nøjes med at lade gangsterne knalde hinanden ned indbyrdes, er det et spørgsmål om at være bedst og hurtigst,« siger Henrik Mathiesen.

Grand Theft Auto 3, der altså har ligget under mange juletræer, adskiller sig fra de to første ved at være meget livagtigt og tredimensionelt, selv om man godt kan se, at der er tale om computeranimation.

I Electronic Boutique, tidligere CD-Rom Land, på Falkoner Alle på Frederiksberg går spillet, der koster omkring 500 kr., også som varmt brød. Her prøvekørte Michael Rugaard, der kun har spillet de to første spil, Grand Theft Auto 3 for Berlingske Tidende.

Fascineret pædagog

Michael Rugaard, der læser til pædagog på Ballerup Pædagogseminariums idrætslinie, har lige skrevet opgave om børn og computerspil og er selv fascineret af at udforske nye spil.

»Det spændende er ikke at slå flest ihjel, men at afprøve så mange af spillets ukendte scenarier som muligt. Utroligt mange spil er voldelige, for det er jo mænd, der laver spil for drenge. Jeg tror ikke, at det nytter noget at forbyde et spil for unge under 18 år. De skal nok få fat i det, hvis de vil. I stedet skal man prøve at skabe en kultur, hvor man er flere sammen om at udfordre eller heppe på hinanden. Det er ikke sundt for nogen at isolere sig og nørde sig ind i sådan et spil. Og så skal man forklare børnene, at spillene foregår i en fantasiverden, og at man ikke kan tage dets regler med ud i den virkelige verden,« mener Michael Rugaard.

Karsten Jacobsen fra Electronic Boutique-kædens hovedkontor mener heller ikke, at spillet er skadeligt.

»En række undersøgelser har vist, at børn bliver mere påvirkede af film end af computerspil, fordi de ikke har indflydelse på handlingen. Mine egne børn på ni og 12 år synes, Grand Car Theft 3 er sjovt.

Men hvis der er forældre, der efter politianmeldelsen er blevet betænkelige ved at lade deres børn spille Grand Theft Auto 3, har vi besluttet, at de mod kvittering kan få pengene tilbage, uanset hvor meget de har brugt spillet, hvis det er købt i en af vore butikker,« oplyser Karsten Jacobsen.