Myndigheder vil stoppe landmænds rabat-rytteri

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil nu de danske landmænds udbredte rabat-rytteri til livs. Konkurrencen burde i stedet skærpes, mener svineproducenterne.

Læs mere
Fold sammen
Der bliver nu sat en effektiv stopper for danske landmænds praksis med at tjene penge på at købe medicin til sig selv.

I forlængelse af Berlingske Tidendes afdækning af svineproducenternes udbredte rabatrytteri vil myndighederne anført af Indenrigs- og sundhedsministeriet analysere de sindrige konstruktioner med henblik på at stoppe spekulationen i medicinpriser.

»Vi skal nu have analyseret, hvordan vi bedst griber ind over for disse konstruktioner, men det ligger fast, at de ikke får lov at fortsætte som i dag,« siger sektionsleder Birgitte Drewes fra Lægemiddelstyrelsen under Indenrigs- og sundhedsminsteriet.

Hidtil har der været vandtætte skotter mellem de enkelte aktører på markedet for dyremedicin netop for at forhindre spekulation i medicin og interessekonflikter, der kan føre til overforbrug af medicin. Men gennem landsmandsejede indkøbsfællesskaber og grovvareselskaber har danske svineproducenter fundet en vej til lukrative rabattilbud på egne medicinindkøb.

Flere advarsler
Ministeriet er de seneste måneder blevet advaret om de uhellige alliancer, men har hidtil ikke kunnet gribe ind, oplyser Birgitte Drewes. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at landmænd ville begynde at spekulere i medicin. Derfor er landmændenes manøvre ikke ulovlig, selv om det er forbudt for alle andre aktører på markedet for veterinærmedicin at give rabat på medicin til slutbrugerne.

»Vi har ikke grebet ind tidligere, fordi vi ikke har de nødvendige værktøjer, for som reglerne er i dag, er de ikke ulovlige,« siger hun.

Konkurrence skærpet
Hos svineproducenternes brancheorganisation, Landsudvalget for Svin, ser man blot rabatordningerne som en skærpelse af konkurrencen.

»Vores politik er klar. Vi vil have det lavest mulige antibiotikaforbrug og den højest mulige fødevaresikkerhed. Vi jagter omkostninger på medicinindkøb som på alle andre områder. Derfor burde myndighederne gå den anden vej og skærpe konkurrencen, så produkterne kan sælges til landmændene til den lavest mulige pris,« siger direktør Orla Grøn Pedersen.