Murermester: Vi korser os selv over prisen

Omkostninger: Moms, administration, en stor bilpark og et væld af afgifter gør en murertime langt dyrere end murerens løn kunne tyde på.

Hvorfor skal det være så dyrt at ringe efter en håndværker? Det spørgsmål har Berlingske Tidende stillet til murermester Curt Andersen fra Fårevejle. Og han blev ikke sur.

»Vi korser os jo selv, når vi hører, at det koster 75-100.000 kroner at få lavet et nyt badeværelse. Det er jo ikke fordi arbejdslønnen udgør den store udgift. Det er alle de ekstra omkostninger, der løber på,« siger Curt Andersen.

På baggrund af hans regnskab har Berlingske Tidende regnet ud, hvad man får for pengene, når man lægger 336 kroner for at hyre en af hans folk i en time. Og det viser sig, at lønnen til murersvenden er under halvdelen af prisen, også selv om man medregner pensionsbidrag og feriepenge.

Resten fordeler sig mellem moms, administration, drift, overskud, renter og en række ekstra omkostninger, som lovgivning og overenskomster har pålagt murermestrene.

Og dem er Curt Andersen ved at være godt træt af. 11 forskellige fonde og kasser står klar til tage hver deres procentdel af lønsummen, og bruge dem til pensioner, uddannelse og arbejdsmiljø - ofte på en uforudseelig måde. Biddraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring tegner for eksempel til at blive mere end fordoblet i år, fordi flere murere åbenbart bliver syge.

Mindre for pengene

Curt Andersen nærmer sig med sine 63 år pensionsalderen. Derfor er han ved at forberede sig på, at sønnen Jesper skal tage over, nøjagtig som Curt Andersen selv overtog firmaet fra sin far. Og når han ser tilbage forstår han godt, at folk føler, de får mindre for pengene end i gamle dage.

»Omkostningerne er steget, men det tager jo stadig den samme tid at lægge en sten på. Og arbejdsdagen er blevet kortere. Det tager tid at starte op om morgenen, og det tager tid at komme ind og ud af skuret, men der er færre arbejdstimer ind i mellem. Og vi bruger mange penge på biltransport. Dengang jeg var lærling cyklede vi rundt,« forklarer Curt Andersen.

I modsætning til elektrikere og blikkenslagere skriver murere ikke transport på regningen som et selvstændigt punkt. Men det kræver en stor og dyr vognpark at holde 20-30 ansatte i gang på arbejdssteder spredt over hele Odsherred, derfor er transport en tung post i budgettet.

For billigt

Når alle har fået deres er der overskuddet tilbage. Og selvom Curt Andersens virksomhed er velkonsolideret og derfor har små renteudgifter er det beskedent, siger han:

»I et godt år har vi 6-700.000 ud af en omsætning på 30 millioner, før afskrivninger. Det er faktisk for lidt. Hvis virksomheden skulle konsolideres ordentligt burde vores timepris i virkeligheden være over 300 kroner før moms.«