Murdoch junior imponerer ikke Londons City

Robert Murdochs yngste søn skal se sig om efter et par bedre sko, hvis han skal følge i sin fars fodspor. I denne uge skulle han imponere investorerne med sine visioner for TV-selskabet BskyB, men i stedet faldt aktien med et brag

Læs mere
Fold sammen
LONDON: Da James Murdoch sidste år blev chef for BskyB skete det ikke uden kontroverser og interne stridigheder i Storbritanniens største betalings-TV-selskab. Men chef blev han, da farmand Rupert Murdoch lagde News Corporations 35 procent store aktieandel bag beslutningen.

I denne uge skulle James Murdoch forsøge at overbevise City i London om, at der var mere end en fars dreng i direktørstolen. Forsøget gik mildest talt ikke godt.

Da James Murdochs to timer lange præsentation var til ende, var aktien styrtdykket med 20 procent, svarende til et tab i værdi på mere end 20 milliarder kroner, og den nye chefs visioner landede på gulvet i et flop af en maveplasker.

Tager man et nærmere kig på BskyBs bundlinje, er det ikke helt retfærdigt. Selskabet tjener penge, og det går godt for BskyB på det meget konkurrenceprægede britiske marked. I det seneste år er både omsætningen strøget i vejret og indtjeningen firedoblet, men James Murdoch har alligevel formået at skræmme aktionærerne væk.

Det er først og fremmest sket, efter han har meddelt, at BskyB har planer om at sætte sit reklamebudget op med 50 procent og sænke priserne for at få installeret en satellit. BskyB skal i James Murdochs vision koncentrere sig mere om at forføre nye kunder og ikke bare bevidstløst sælge abonnementer.

Planlagt kursfald?
Det er den slags præsentationer og bløde værdier, der gør aktionærerne i City nervøse. I øjeblikket har omkring 55 procent af alle britiske husstande adgang til kabel- eller digitalt TV, men markedet er ved at være mættet, og investorerne har måttet sluge skuffelsen over, at BskyB kun stiler mod at have 10 millioner abonnenter ved slutningen af næste år i modsætning til de forventede 12 millioner.

James Murdochs besked til investorerne var først og fremmest, at der kommer en række voldsomme investeringer i løbet af de kommende år for at sikre indtjeningen på længere sigt. Problemet er, at mange analytikere i City kun køber det argument, hvis de har gennemgående tillid til ledelsen, og her ligger en af de største forhindringer for James Murdoch, der i sin tidlige ungdom måtte erkende, at forretningstalentet ikke holdt til at drive et mobiltelefonselskab.

Men mistroen handler ikke kun om sønnikes talenter. I City er der en udbredt mistanke om, at faldet i aktiepriserne er helt planlagt, og at det er den gamle ræv Rupert Murdoch, der trækker i trådene for at få mulighed for at købe aktier i BskyB tilbage for en slik.