Mulighed for infight mellem Yellen og Trump

Tirsdag kan det komme til at slå gnister mellem Præsident Donald Trump og den amerikanske centralbankdirektør, Janet Yellen, der skal holde sin halvårlige tale i Kongressen om udsigterne for amerikansk økonomi.

Foto: DESK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

- Talen er ventet med ekstraordinær stor spænding, da det er Yellens første optræden for Kongressen, siden Donald Trump blev valgt som præsident. Under valgkampen langede Trump flere gange ud efter Yellen og anklagede hende for at holde renten kunstigt lav for at hjælpe Obama, skriver cheføkonomen.

Hen mener, at konflikten mellem Donald Trump og Janet Yellen meget vel kan blive optrappet yderligere. Deres syn på amerikansk økonomi er nemlig på mange måder vidt forskelligt.

- Trump blev valgt på en fortælling om, at amerikansk økonomi er i krise, og at andre lande stjæler amerikanske arbejdspladser ved at holde deres valuta kunstigt svag. Yellen vurderer derimod, at amerikansk økonomi er i god form med tæt på fuld beskæftigelse og inflation tæt på målsætningen om 2 pct., skriver han.Jacob Graven venter derfor, at Yellen lægger op til at hæve renten adskillige gange i de kommende år.

- Det vil i givet fald have tendens til at styrke dollaren, som Trump i forvejen mener er for stærk. Hvis Trump samtidig gør alvor af sine planer om at lempe finanspolitikken kraftigt gennem skattelettelser og øgede offentlige investeringer, vil Yellen utvivlsomt kvittere med yderligere renteforhøjelser, forudser cheføkonomen.

Han vurderer, at det - højere renter og en stærkere dollar - vil gøre det sværere for Donald Trump at nå sit i forvejen særdeles ambitiøse løfte om at hæve væksten i amerikansk økonomi i de kommende år til 3-4 pct. årligt fra de seneste syv års vækstrater på omkring 2 pct.

Yellens periode som Fed-direktør udløber i februar 2018.

- I lyset af den forestående infight med Trump vil hun næppe blive genudnævnt. Det kan meget vel få bølgerne til at gå højt mellem præsidenten og centralbanken i det kommende år, skønner Jacob Graven.