Mr. VT Holding trækker sig med 50 mio. kr. - og en formandspost

Laurids Jessen, der er personificeringen af VT Holding, trækker sig som adm. direktør. Han får i den forbindelse 24 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelse, som han kan lægge oveni en bonus på 25 mio. kr. Og så får han formandsposten for det nye børsnoterede selskab, Skako.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Laurids Jessen, der for ti år siden skabte det børsnoterede investeringsselskab, VT Holding, trækker sig overraskende fra chefstolen inden jul.

VT Holding, der reelt har fungeret som afviklingsselskab de senere år, skal nu videreføres som industriselskabet, Skako Industries, som nu søger ny adm. direktør.

Den 61-årige Laurids Jessen får i forbindelse med sin »afskedigelse« en fratrædelsesgodtgørelse på 23,9 millioner kroner. Og de kommer oveni 25 millioner kroner, som Laurids Jessen netop har fået udbetalt i bonus i forbindelse med VT Holdings salg af SDC DanDisc og Gram Commercial tidligere i år.

Selv om Laurids Jessen officielt afskediges som adm. direktør, så bliver det ikke et farvel til virksomheden. Om alt går efter planen - og en generalforsamling i VT Holding godkender den - så bliver Laurids Jessen bestyrelsesformand for den fortsættende virksomhed, Skako.

79 mio. siden 2000
Laurids Jessen har siden 2000 haft en ganske særlig aflønningsform, der mødte voldsom kritik, da den blev offentliggjort for to og et halvt år siden.

De sidste fem-seks år har Laurids Jessen således fået en bonus, beregnet ud fra gevinsterne på de frasalg, han har foretaget, ved siden af sin gage på tre-fire millioner kroner om året.

Siden 2000 har han samlet fået udbetalt 79 millioner kroner i bonus, og der står stadig 1,6 millioner kroner på bonuskontoen. Han vil også få bonus i forbindelse med et kommende salg af WorldLift Industries, som indtil videre kommer til at ligge i den fortsættende Skako-koncern.

Den særlige bonusordning blev indført, fordi VT Holding i 2000 ændrede sin strategi totalt.

Indtil da havde det været et investeringsselskab - et sidestykke til en kapitalfond - med en større portefølje af skrantende industrivirsomheder, som Laurids Jessen købte op for at gøre rentable og sælge videre med fortjeneste.

Truede med at forlade VT
I 2000 blev VT Holding omdannet til et rent afviklingsselskab. Strategien var nu at sælge alle virksomhederne med fortjenester, som skulle sendes retur til aktionærerne.

Laurids Jessens rettigheder til at tegne aktier i VT Holding blev da afløst af ordningen, der udløste bonus ved hvert frasalg.

Den særlige bonusordning vakte megen røre. Dels var der ikke set noget lignende i Danmark tidligere. Dels »glemte« selskabet at fortælle offentligheden om ordningen.

Det nåede så vidt, at Laurids Jessen truede med at forlade VT Holding, hvis bonusordningen blev trukket tilbage. Men da han simpelthen er VT Holding, fik han sin vilje.

De fleste aktionærerne kan dog også i dag skrive under på, at han har været sin bonus værd. De sidste seks år har han solgt 11 virksomheder fra, og der er i samme periode udbetalt 1,4 milliarder kroner til aktionærerne i form af aktieudbytter og tilbagekøbsprogrammer.

Den hyperaktive Laurids Jessen, som altid har haft styr på alt i VT Holdings mange industrivirksomheder, er ikke meget for at tale om sin aflønnings- og bonusforhold.

Han afviser dog, at han kommer til at kede sig, når han trækker sig ud af den daglige virksomhedsdrift.

»Jeg har jo et selskab selv, som delvist hviler, og jeg er interesseret i selv at investere. Jeg skal nok få tiden til at gå,« siger han.