Mr. Sverige A/S ydmyges

Industrigiganten ABB beskylder sine to seneste topchefer, heriblandt den engang så forgudede Percy Barnevik, for uretmæssigt at have hævet næsten 1,2 mia. kr. i bonus og pension.

Var det selvbetjening, da Europas mest beundrede erhvervsmand i halvfemserne, svenskeren Percy Barnevik, fik 743 mio. kr. i pension og bonus for sin indsats for den svensk-schweiziske industrigigant ABB?

Det mener hans afløser i formandstolen, tyskeren Jürgen Dormann og ABBs bestyrelse, der i går udsendte en enestående og uhørt ydmygende pressemeddelelse, hvori ABB meddelte, at man håber at, sagen kan løses »i mindelighed«.

Percy Barnevik blev tvunget væk fra formandposten i ABB i november efter at have bebudet et underskud på næsten fem mia. kr. Bestyrelsen undsiger efter en intern revision og ekspertudsagn de »gyldne faldskærme«, som blev udbetalt til Barnevik og hans afløser som adm. direktør, svenskeren Göran Lindahl, der fik andre 426 mio. kr.

Brutalt farvel

Barnevik og Lindahl var iflg. deres kontrakter berettiget til aftrædelsesordninger efter nærmere regler, men »bestyrelsen har nu afgjort, at godkendelsesproceduren for disse udbetalinger var utilfredsstillende« - og at selskabet vil kræve tilbagebetaling. Det fremgik ikke i går om ABB vil kræve de fulde beløb på 1.169 mio. kr., endsige om sagen har været forelagt Barnevik og Lindahl, men selve pressemeddelelsen blev omgående fortolket som et brutalt farvelspark til specielt Barnevik, der i halvfemserne regnedes som en af verdens ti mest beundrede erhvervsledere - ofte den eneste europæer på listerne.

Ydmygelsen kommer samtidig med, at Percy Barnevik er ved at rydde sit kontor som bestyrelsesformand for det, der i daglig tale kaldes »Sverige A/S« - Wallenberg-familiens magtfulde Investor AB, hvor pressetalsmanden, informationsdirektør Nils Ingvar Lundin, i går blev bedt om at tage sig af at forsvare sin afgående bestyrelsesformands ære. Det skete gennem en udtalelse, hvor Barnevik bare kort fastslår, at hans udbetalinger helt overvejende er resultatbaserede, og at de er i overensstemmelse »med indgåede aftaler«.

Angiveligt er Barnevik på rejse. Lindahl har ikke kommenteret.

Den 60-årige revisor-uddannede Barnevik nåede at tjene det, som i dag er kendt som ABB, i 22 år.

Efter otte år i Asea var det ham, der blev sat til at lede fusionen mellem svenske Asea og schweiziske Brown Boveri og allerede i begyndelsen af hans ni år som koncernchef i Zürich for ABB opnåede han verdensberømmelse for sin skrappe kur i koncernen, der i dag har 160.000 medarbejdere og en omsætning på næsten 200 milliarder kroner.

Hans måde at gøre nærmest en minimalstat ud af hovedkvarteret på, blev efterlignet overalt i verden, og han var en af de første internationale topchefer, der begyndte at holde taler om shareholder-value. Han kom også ind i inderkredsen i det prestigefyldte World Economic Forum, der samler alverdens topchefer til møder, der indtil i år blev holdt i Davos i Schweiz.

ABB var helt på toppen da Barnevik for seks år siden overlod direktørposten til sin landsmand Lindahl og selv blev bestyrelsesformand. Det blev set som det naturligste i verden, at Wallenberg-familien i forbindelse med et generationsskifte gjorde netop ham til formand i Investor, der (ud over ABB) er storaktionær i virksomheder som Ericsson, Electrolux, SEB og AstraZeneca, og det er også i den egenskab, at han kom i bestyrelsen for bilgiganten General Motors.

Storspekulanten

Men de seneste år har flere og flere forsøgt at pille ved glorien over Barnevik. Det gælder bl.a. den schweiziske storspekulant Martin Ebner, der har købt omkring ti pct. af ABB og en tilsvarende andel af Investor, og ikke har forsømt nogen lejlighed til at kritisere Barnevik - bl.a. for ikke at fuldføre sine egne ABB-planer.

Da også Investor mærkede økonomisk stormvejr på bl.a. store investeringer i IT- og venturekapital, sluttede mange svenskere sig til kritikken, og for et år siden morede flere svenske aviser sig med at gengive et lidet flatterende, anonymt citat fra en af kritikerne: »I mange år troede vi, at grunden til, at Barnevik ikke gik på vandet til Danmark, var, at han ikke havde tid. I dag ved vi, at det er, fordi han ville synke som en sten«.

Der gik også kun få timer fra ABBs bestyrelse i går udsendte sin pressemeddelelse, til Sten Trolle, formand for landets indflydelsesrige forening for private aktionærer, Sveriges Aktiesparars Riksförbund, kaldte ABB-Barnevikaffæren »sensationel«, og krævede, at ABBs bestyrelse omgående offentliggør resultaterne af sin interne undersøgelse og de indhentede ekspertudsagn, at Barnevik og Lindahl udtømmende kommenterer oplysningerne, og at Investor i egenskab af en af hovedejerne i ABB kommenterer sagen.

Side 6

Ydmygelsen af Percy Barnevik - engang en af verdens ti mest beundrede erhvervsledere - kommer samtidig med, at han er ved at rydde sit kontor som bestyrelsesformand for det, der i daglig tale kaldes »Sverige A/S« - Wallenberg-familiens magtfulde Investor AB.