»Motorsport er blevet som Rolling Stones uden Jagger«

Den nu 85-årige Bernie Ecclestone dominerer stadig den lukrative Formel 1-sport. Men den er i mærkbar krise, og der hviskes om et ejerskifte. Bliver Ecclestone bare ved?

Formel 1-boss Bernie Ecclestone med sin hustru nr. tre, Fabiana Flosi, til alpint styrtløb i Kitzbühl i januar i år. Her i selskab med tidligere Formel 1-verdensmester Niki Lauda. Foto: Leonhard Föger / Reuters. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spændingerne er til at føle på i Formel 1. Og midt i det hele står han der stadig, den nærmest mytiske diminutive mand med den hvide manke og de tonede briller: Bernie Ecclestone, der i godt 40 år har styret motorsporten og gjort den til en fænomenalt lukrativ forretning.

»Vi leverer ikke et godt show. Tænk hvis folk kom for at se Rolling Stones, og Mick Jagger ikke kunne synge, og de andre ikke kunne spille på deres instrumenter,« knurrede Ecclestone forleden til BBC fra det seneste løb i Bahrain.

Formel 1 er underholdning, motorbrøl og actionfræs. Men ikke lige nu. Et nyt kvalifikationssystem, der blev indført for at få mere fut i løbene, har virket lige modsat, og en hybridmotor, som blev standard i 2014, er nærmest en »katastrofe«. Formel 1-løb uden brøl?

Efter en omdiskuteret sæsonstart i Australien, hvor banen i perioder lå stille hen, greb Formel 1-kørerne ret usædvanligt til åbent at klandre sportens styrende organer for en »forældet og dårligt struktureret« beslutningsproces.

»De kan sige, hvad de har lyst til,« replicerede Ecclestone og antydede, at reelt har de ingen indflydelse. Nu holdes der hastemøder for at finde en løsning.

Demokratisk diktator

I nogles øjne er Ecclestone svækket. Der er rygter om, at kapitalfonden CVC, hovedejer af Formel 1, vil sælge, og der gisnes om både Ecclestones og sportens fremtid. Er pengene ved at ødelægge Formel 1?

Som 85-årig har han dog ikke mistet sit gyldne håndelag. Årets sæson tæller 21 løb, en rekord som sikrer indtægter fra lande som Bahrain, Aserbajdsjan og Kina, der betaler op mod 40 mio. dollar for æren. Læg dertil endnu en lukrativ aftale, som giver BSkyB eneret til TV-transmissioner fra 2019.

Salg af TV-rettigheder er en del af det mesterstykke, hvormed Bernie Ecclestone siden 1970erne har formet en nichesport til et milliardforetagende. Det har han gjort uden at miste snerten af den snu gadedreng, der gik ud af skolen som 16-årig og lærte at overleve i Sydøstlondons rå kvarterer.

Ecclestone er selvskabt, og det er han især på evnen til at slå en handel af – på alt fra motorcykeldele og brugte biler over ejendomme og lidt tvivlsom låneforretning til fodboldejerskab og altså Formel 1.

Andre – der dog også er blevet rige på Ecclestone – har kaldt ham en »demokratisk diktator«. Han er ikke kendt for at uddelegere: »Hvorfor acceptere noget andenrangs?« har han sagt.

Arbejdsmottoet er stadig »op klokken seks og på kontoret til klokken seks«. Sidste år sagde han avisen Daily Mail, at han har svært ved at slå højoktanen ud af blodet.

»Jeg ved ikke, hvad jeg ville gøre, hvis jeg stoppede. Jeg lever ikke et stressende liv, men er hele tiden på kanten. Hvis jeg skulle opgive det og flytte til Bahamas og stå op om morgenen og ikke lave noget? Jamen, det kan jeg ikke.«