Morten Lund skylder millioner til Janus Friis

Kreditorerne har tilsammen mere end 120 mio. kr. til gode i konkursboet efter den fallerede IT- og avisinvestor Morten Lund. Skype-milliardær Janus Friis blandt kreditorerne.

Læs mere
Fold sammen
Nyhedsavisens tidligere ejer er gået ned med et brag. Tirsdag blev Morten Lund erklæret personligt konkurs og onsdag oplyser kurator til Business.dk, at kreditorerne tilsammen har mere end 120 mio. kr. til gode.

Kreditorerne tæller blandt andet Baugur Gruop, der for et år siden solgte Nyhedsavisen til Morten Lund, de islandske banker Straumur og Glitnir, samt et selskab ejet af Skype-milliardæren Janus Friis.

- Det er ikke mange kreditorer. Vi taler nok mellem 10 og 20. Til gengæld er det mange penge og på den anden side af 120 mio. kr.. Heraf står 5-6 kreditorer for mere end 100 mio. kr. Det er folk, der har lånt Morten Lund - penge primært i forbindelse med Nyhedsavisen. siger kurator Claus Abildstrøm fra Danders & More.

Han oplyser, at Baugur Group, Straumur og Glitnir tilsammen har 75 mio. kr. til gode. Straumur er en islandsk investeringsbank, der er netop har investeret i møbelkæden Biva, mens Glitnir ligesom Morten Lund er gået konkurs.

Blandt kreditorerne er også et selskab ejet af Skype-stifteren Janus Friis, der ifølge kurator har 10-11 mio. kr. til gode. Endelig har Nyhedsavisens tidligere ledelse Svenn Dam og Morten Nissen Nielsen et krav, der kan løbe op i 10-15 millioner kroner. Det var dette tilgodehavende, der tirsdag fik de to til at erklære Morten Lund personlig konkurs.

- Størstedelen af gælden skyldes, at han personligt har stillet garanti for lån til hans selskaber, siger Claus Abildstrøm og oplyser, at Danske Bank og Forstædernes Bank desuden har tilsammen i omegnen af 10 mio. kr. til gode.

Kurator skal nu i gang med at realisere Morten Lunds værdier og dele pengene ud til kreditorerne. Det kræver overblik over Morten Lunds direkte og indirekte ejerskab til en lang række selskaber i både ind- og udland.

- Han har ejerinteresser i en håndfuld selskaber. Men de selskaber har været anvendt som omdrejningspunkt for investering i andre selskaber, der igen har interesser i andre selskaber. Det har jeg endnu ikke overblik over værdien af, siger Claus Abildstrøm. Han afviser dog, at alle aktiverne nødvendigvis skal realiseres med det samme.

- Der er masser af ligrøvere, der henvender sig med tilbud om en hurtig handel, men det er op til kurator og kreditorer og vurdere, om alle aktiverne nødvendigvis skal realiseres hurtigst muligt, siger Claus Abildstrøm.

Han oplyser, at Morten Lunds aktiver ud over diverse selskaber tæller et hus ved Svanemøllen, der er belånt for 10 mio. kr. og formentlig ikke er meget mere værd, samt en kunstsamling, der endnu ikke er vurderet.