Monopol undergraves af rabatter

Angsten for tabt omsætning får en række apotekere til at involvere sig i svineproducenternes rabatrytteri, men det sindrige samarbejde truer monopolet, advarer apotekernes egen formand.

Læs mere
Fold sammen
Med deres involvering i danske landmænds rabatrytteri truer en række af landets apotekere med at undergrave branchens monopolstatus.

Så utvetydig lyder advarslen fra apotekernes egen formand, der tager afstand fra omkring 120 apotekeres medvirken til svineproducenternes omsiggribende praksis med at tjene penge på at købe medicin til sig selv.

Ifølge formand for Danmarks Apotekerforening Paul Bundgaard er det i en kamp for overlevelse, at en række apotekere samarbejder med bonusorienterede indkøbsfællesskaber.

Ingen undskyldning
Alligevel er der ingen undskyldning for den konstruerede praksis.

»Jeg har ikke meget forståelse for, at nogle apoteker vælger at indgå i disse konstruktioner. De pågældende apotekere ønsker at skabe en marginalindtjening, og så går de med til det her, fordi de er bange for at miste omsætning,« siger han.

Hidtil har de enkelte aktører på markedet for dyremedicin været adskilt for at forhindre spekulation i medicin. Men Berlingske Tidende har i løbet af den seneste uge afdækket, hvordan svineproducenterne gennem landsmandsejede indkøbsfællesskaber og grovvareselskaber har fundet en vej til lukrative rabattilbud på egne medicinindkøb.

Ikke ulovligt
Samme manøvre er direkte forbudt for apotekerne og de øvrige aktører på markedet, men ingen har haft fantasi til at forestille sig, at landmænd ville begynde at spekulere i medicin. Derfor er manøvren ikke ulovlig for landmændene.

Paul Bundgaard medgiver, at hans egne medlemmers samarbejde med indkøbsfællesskaberne i sidste ende kan undergrave det danske apotekermonopol.

»Derfor er min holdning, at den måde, man har lægemiddelforsynet på i Danmark, er for god til, at man skal lade den gå i grams på grund af nogle ekstremt kreative sjæle, der har fundet et smuthul i systemet. Du vil altid på enkelte områder kunne lave sådanne konstruktioner, men piller man ved dele af det her system, rykker man det hele fra hinanden, for systemet hænger sammen som et hele,« siger han.

Så længe hullet eksisterer i lovgivningen, ser apotekerformanden det imidlertid først og fremmest som et problem for myndighederne at dæmme op for. I kølvandet på Berlingske Tidendes artikler har Sundhedsministeriet allerede besluttet at analysere problemet med henblik på at stoppe den udbredte praksis.mcr@berlingske.dk

sdo@berlingske.dk