Møgår for producent af luksus-køkkener

Resultatmæssigt var 2007 et møgår for producent af luksuskøkkener efter en række problemer, men efterspørgselen er i top - nordjysk søster i midtermarkedet har omvendt faldende omsætning og stigende overskud.

Billedet af den danske køkkenindustri bliver mere og mere spraglet efter en række år med tårnhøj vækst.

Markedet har nu i en årrække været domineret af to konkurrerende svenske koncerner, Nobia og Ballingslöv.

Sidstnævnte, der herhjemme ejer køkkenfabrikkerne Kvik, JKE Design og Multiform samt bordpladeproducenten DFI Geisler, kom ud af 2007 med en stor fremgang i såvel omsætning som resultat. Omsætningen omsatte for godt 2,2 mia. kr. i forhold til knap 1,8 mia. kr. året før. Driftsresultatet blev næsten fordoblet til 332 mio. kr.

Formen er i ordenMan kan ikke just påstå, at den danske producent af luksuskøkkener, Multiform i Kibæk, har bidraget meget til det markante resultat.

Små 400.000 kr. på bundlinjen før skat blev til, og det skal sammenholdes med et resultat på næsten syv mio. kr. året før. Alligevel fastholder virksomhedens adm. direktør, Bjarne Skovgaard Schmidt, at Multiform er i særdeles god form.

»Der var en række uheldige faktorer, som ramte os i fjor. I 2006 valgte vi at insource overfladebehandlingen, og det viste sig vanskeligere end ventet. Samtidig fik vi leverings- og kvalitetsproblemer, fordi både vi selv og vore hovedleverandører blev ramt af manglen på arbejdskraft. Vi kunne kort og godt ikke følge med, og det gav altså en række ekstra omkostninger. Nu fungerer afdelingen for overfladebehandling, og vi har ikke problemer med at tiltrække arbejdskraft. Samtidig har vi valgt yderligere at insource en række processer. Det gælder finerarbejde og produktion af blandt andet låger og skuffer. Det har været svært for os, som producent i den øvre ende af kvalitetsskalaen, at finde underleverandører, der var gearet til denne form for produktion og i de relativt beskedne serier, vi arbejder med,« forklarer han.

Efterspørgslen fejler stadig ikke noget, fastslår Bjarne Skovgaard Schmidt, der oplyser, at omsætningsniveauet i 2007 landede på status quo i forhold til året før, selv om bruttofortjenesten er faldet mærkbart.

»Hvad angår efterspørgselen ligger vi her og nu i indeks 180 i forhold til samme tidspunkt sidste år, så ordrebeholdningen fejler ikke noget,« tilføjer han.

Efterspørgsel har toppetBjarne Skovgaard Schmidt erkender, at den generelle efterspørgsel efter nye køkkener herhjemme har toppet, men han mener ikke, luksusmærkerne vil blive nævneværdigt ramt af afmatningen.

»Vores segment er ikke så pris- og konjunkturfølsomt. De kunder, vi typisk henvender os til, har købekraften intakt,« fastslår han.

Multiforms nordjyske søster, JKE Design, der ligger i Jerslev, er en betydeligt større virksomhed, og den adskiller sig fra Multiform ved at henvende sig til midtermarkedet i branchen. Netop midtermarkedet er presset af en polarisering på markedet, hvor kunderne enten er gået opad mod luksuskøkkenerne eller nedad i lavprissegmentet.

Noget kunne da også tyde på, at virksomheden har toppet. Efter omsætningsmæssig rekord i 2005 fladede nordjydernes omsætning ud året efter, og sidste år bød på en direkte tilbagegang om end en relativ beskeden af slagsen.

Til gengæld sikrede virksomheden sig et meget fornuftigt resultat på bundlinjen efter omfattende effektiviseringer. JKE Designs overskud blev på 17,5 mio. kr.. mod 10 mio. kr. året før. Det var ikke muligt at træffe adm. direktør Henrik Nørgaard med henblik på en kommentar.