Mød Googles nye chef: Den passionerede nørd

Googles nye chef, den usædvanligt vellidte Sundar Pichai, var før udnævnelsen ukendt uden for teknologisektoren. Men i Silicon Valley har man længe holdt øje med ham.

Googles nye topchef Sundar Pichai
Læs mere
Fold sammen

Held og lykke med at finde nogen, der ikke kan lide Sundar Pichai. Allerhøjst måske et par lettere forsmåede ansigter blandt ledende skikkelser i Google, som han er sprunget forbi i sin kometfart til den allerøverste top.

Tag blot et kig på det hidtige ledelsesteam på Googles hjemmeside, der - i hvert fald i skrivende stund - endnu ikke er opdateret, og du skal et stykke ned, før du støder på den 43-årige inder med titlen »Senior Vice President, Products«. Indtil 10. august i år havde de færreste uden for teknologisektoren hørt om ham.

Pichai, der netop den dato blev udnævnt til ny chef for det reorganiserede Google, har dog længe haft en imponerende profil i teknologigiganten. Og han er siden 2014 betragtet som højre hånd til Google-stifteren Larry Page, der fremover vil sidde i spidsen for det nye holdingselskab Alphabet og koncentrere sig om de helt store visioner, herunder en stribe ambitiøse projekter såsom førerløse biler og droner. Disse er med reorganiseringen lagt uden for selve Google.

Sundar Pichais evner har for længst også været i søgelyset uden for Google. Det rygtes, at udnævnelsen til topchef ikke kun er kommet som en anerkendelse af disse evner, men at den desuden er et forsøg på at sikre, at Pichai ikke forsvinder andetsteds hen.

Tidligere menes han at have været i betragtning til topposter i Twitter og såmænd også Microsoft, da man søgte en afløser til Steve Ballmer. Microsoft ledes nu iøvrigt også af en inder, Satya Nadella, der har et lignende ry for at være ualmindeligt vellidt.

Diplomat, ikke sociopat

Den oprindeligt ingeniør-uddannede Pichai, der kom til Google i 2004, er af en tidligere kollega beskrevet som en »passioneret nørd uden noget som helst af den sociopatiske egoisme, der plager Silicon Valley-chefer og deres undersåtter«.

Han er lynende intelligent og tænker stort, men betegnes også som ydmyg, smilende og meget diplomatisk anlagt. hvilket har tjent ham godt i Google-organisationen, der kan være lige så stort et politisk minefelt som mange andre arbejdspladser. Han er god til at samle folk omkring en opgave og populær at arbejde for.

Ikke mindst tilskrives Sundar Pichai en betydelig bedrift i at få styr på teamet omkring Android, det i dag dominerende styresystem til mobiltelerfoner, som han i 2013 overtog ledelsen af efter den meget splittende Andy Rubin.

Men mest væsentligt står han som ophavsmand til netbrowseren Chrome, som han kæmpede igennem trods ihærdig modstand fra den daværende topchef - nu formand - Eric Schmidt, der dengang ikke troede på, at Microsofts Internet Explorer kunne væltes af pinden.

Pichai stod fast, og fremsynet gav bonus: Chrome er nu den dominerende netbrowser og har på mange måder været katalysator for Googles udvikling fra en simpel søgebar til en teknologigigant.