Møbelvirksomheder finder sammen

Møbler. To danske møbelvirksomheder, Hansen & Sørensen ApS i Ringkøbing og Erik Boisen A/S i Brørup, vil sammen, under navnet One-collection, satse på øget eksportsalg af designmøbler til især kontraktmarkedet.

Onecollection A/S er et nyt, dansk møbelselskab etableret af to jyske møbelvirksomheder, Hansen & Sørensen ApS i Ringkøbing og Erik Boisen A/S i Brørup.

Et helt nyt navn er det ikke. Onecollection har været navnet på et strategisk salgssamarbejde og et fælles brand for de to virksomheder, der indledte samarbejdet i 2003, mens de to virksomheder fortsatte tilværelsen som selv-stændige selskaber med hver sin profil.

Nu samles stort set alle aktiviteter i det nye selskab, selv om de oprindelige virksomheder videreføres i to nye holdingselskaber, der bevarer rettighederne til de designs, de indtil nu har markedsført.

Hansen & Sørensen har aldrig selv fremstillet sine egne møbelserier, men udelukkende baseret sin 16 år gamle forretning på underleverandører. Erik Boisen, der er en næsten dobbelt så gammel virksomhed, fremstillede selv sine møbler indtil for fire år siden, da produktionen blev outsourcet til primært danske underleverandører.

Indtil etableringen af det nye selskab omsatte Erik Boisen for cirka 20 mio. kroner, mens Hansen & Sørensen ApS tegnede sig for en omsætning på 30 mio. kroner. Salgssamarbejdet tegnede sig for yderligere 20 mio. kroner, og netop den omsætning er skabt i løbet af det blot tre år gamle samarbejde. Adm. direktør for det nye selskab bliver Henrik Sørensen fra Hansen & Sørensen. Han understreger, at der ikke er tale om nogen fusion.

- Etableringen af det nye selskab sker først og fremmest i erkendelse af, at vi lever i en globaliseret verden, og at tiden er til store aktører ikke mindst på eksportmarkedet. Den danske designmøbelbranche har altid været præget af mindre virksomheder, der har haft svært ved at slå igennem internationalt. Problemet er, at der internationalt ikke er respekt for små økonomier, og at begrebet Dansk Design ikke alene baner vejen for succes ude i den store verden heller ikke selv om Danmark vel nærmest er uofficiel verdensmester, når det gælder design. Vi mangler gennemslagskraft og globalt udsyn, og det er i det lys, at vi nu vælger at agere, siger han med den tilføjelse, at det nye selskab i første omgang har kig på de nære markeder som Norge, England og Tyskland samt Japan og Australien.

Store ordrer alleredeParterne har, via Onecollection, allerede fået flere store ordrer i bogen gennem de seneste tre år. Det er ordrer, de, efter eget udsagn, aldrig ville have fået hver for sig. Samarbejdet har blandt andet betydet leverance af 600 nye arbejdspladser til Deloittes hovedsæde i København, inventar til Hotel Kolding Fjord og LO-skolen samt Universitetet og Nationalbiblioteket i Oslo. Det er også blevet til arbejdspladser til Allerød kommune, stole og borde til Operaen i København, arbejdspladser til TV2 i Odense og København og den nye TV2/NEWS kanal samt en kæmpe leverance på 700 arbejdsborde til det Norske Forsvar.

Oprindeligt var salgssamarbejdet mellem de to virksomheder tænkt som en defensiv strategi på et dengang trængt marked, men ifølge Henrik Sørensen er det altså lykkedes at hente en lang række nye store ordrer også inden for det betrængte kontormøbel-marked.

- Jeg tror tiden er med os i den forstand, at kunderne nu i højere grad efterspørger designmøbler. Der er en klar trend i retning af det æstetiske på kontormøbelmarkedet, forklarer han. Det nye selskab får salgs- og markedsføringsafdeling i Ringkøbing og økonomiafdeling i Brørup. Erik Boisen bliver bestyrelsesformand.

Onecollection vil fremover fortsætte sit tætte samarbejde med en række af landets kendte møbelarkitekter.