Møbelproducent lukker ned i Danmark

Produktionen er nu samlet i Slovakiet og Mexico, og mangeårig adm. direktør er fratrådt.

Læs mere
Fold sammen

For få år siden var Lind Gruppen en af landets største polstermøbelproducenter med flere fabrikker i Jylland.

Nu er den danske stab reduceret til en snes medarbejdere i Bramming ved Esbjerg, efter at to fabrikker i Thorning syd for Viborg og Bramming i løbet af foråret er lukket, og hovedparten af den resterende produktion er overført til koncernens fabrik i Slovakiet.

- Der er en voldsom overkapacitet på det danske marked, og flere virksomheder i branchen er over en periode forsvundet på mere eller mindre dramatisk vis. I hele Vesteuropa er der store problemer, idet produktionen typisk flyttes til Østeuropa og for de standardiserede møblers vedkommende til Kina eller Vietnam, siger adm. direktør i Lind Møbler Bramming A/S Christian Vindstrup.

Mangeårig direktør fratrådt

Han afløste for kort siden direktionskollegaen, den mangeårige adm. direktør Torben Hvirring, der forlod den kriseramte virksomhed. Efter et gyserregnskab i det regnskabsår, der sluttede i april i fjor med et underskud på 20,1 mio. kr. før skat af en omsætning på knap 450 mio. kr., blev der igangsat en handlingsplan for at rette op driften.

- Vi har hverken lyst og råd til at vente og se, og derfor ønsker vi at afvikle, hvad vi ikke tjener penge på. Men vi har ikke i sinde at lade hverken medarbejdere, kunder eller leverandører i stikken, siger Christian Vindstrup.

Afmatning i USA ramte hårdt

Fabrikken ved det oprindelige hovedsæde i Thorning er i løbet af halvandet år lukket gradvis ned fra omkring 70 medarbejdere til den endelige afvikling i foråret, og det samme er tilfældet med Holger Hansens Maskinsnedkeri i Bramming, hvor omkring 20 medarbejdere fremstillede stel i spånplader til møblerne. De to lukkede selskaber er underlagt et moderselskab med samme ejerkreds som Lind Møbler Bramming.

Det store underskud i det seneste officielle regnskab skyldes hovedsageligt en afmatning på det amerikanske marked, som gik hårdt ud over datterselskaberne i Canada og Mexico. Den lille fabrik i Canada er siden solgt til en lokal agent, mens der fortsat er et par hundrede medarbejdere i Mexico, hvortil en del af produktionen blev flyttet.

Lind Møblers største produktionsanlæg ligger i Krupina i det centrale Slovakiet, som havde over 500 medarbejdere, da ErhvervsBladet.dk besøgte fabrikken i november 2007. Nu er der et sted mellem 300 og 400 medarbejdere, som fremstiller store serier af polstermøbler for blandt andre storkunden Ikea.

Et farligt marked

Christian Vindstrup tør ikke give noget bud på, hvad bundlinjen ender på i det regnskabsår, der sluttede i foråret. Der forestår fortsat regnskabstekniske beslutninger om nedskrivninger og værdi af den bygningsmasse, der er blevet til overs ved årets fabrikslukninger. Han ønsker heller ikke at kommentere, om Lind Møbler befinder sig i en livstruende situation.

- Det er afgørende, at vi får styr på den daglige drift, så vi kan give overskud. Med det størrelse, vi har, må vi tilpasse os markedet. Og det er et farligt marked, vi er på, siger Christian Vindstrup.

Lind Møbler ejes af søskendeparret Susanne og Thorsten Lind, begge Århus, som valgte at videreføre virksomheden, da deres far, stifteren Mogens Lind, i 2002 døde som 60-årig.