Møbelkæde henter forstærkning

Vestas koncernchef Svend Sigaard og tidligere IKEA-direktør Ebbe Jacobsen skal gøre Denka Holding til en global møbelhandler. Koncernens møbelkæde Bo Concept skal være dobbelt så stor om fire år.

Den børsnoterede møbelkoncern Denka Holding, som står bag franchisekæden Bo Concept og som herhjemme også sælger gennem Ide Møbler, forstærker nu sin bestyrelse efter tre skræmmende år med et samlet underskud på 85 mio. kr.

Detailkonceptet Bo Concept blev indtroduceret i 1993, og herefter gik det ellers stærkt med at etablere sig med 140 møbelforretninger i 24 lande.

Men i dag erkender selskabets administrerende koncerndirektør og storaktionær Viggo Mølholm, at væksten var for hurtig og for bred til en virksomhed med en omsætning på kun godt 700 mio. kr., og de sidste tre år har man været igennem en kostbar oprydning.

»Men nu føler vi, at vi har fået styr på bixen, og nu skal vi til at tjene nogle penge og have fokus på ekspansion igen. Og så skal vi have nogle bestyrelsesmedlemmer, der sammen med direktionen kan være med til at sætte fornyet fokus på vækst,« siger Viggo Mølholm.

Sigaard mulig formand
Som ny bestyrelsesformand peger hovedaktionærerne på vindmøllegiganten Vestas afgående koncernchef Svend Sigaard. Han skal afløse den nuværende formand og tidligere Sophus Berendsen-direktør Ole Balle, som nok er enig i Denka Holdings fremtidige strategi og målsætning - men stærkt uenig med hovedaktionærerne i, hvordan man kommer derhen.

»Sigaard er god til at styre økonomisk, og han er en god strateg og tænker og vant til at arbejde globalt med mange datterselskaber,« lyder Mølholms anbefaling af vindmøllekongen.

Desuden vil bestyrelsen blive udvidet med den internationale detailmand Ebbe Pelle Jacobsen, der har en fortid som direktør for IKEA i Tyskland og for den IKEA-ejede møbelkæde Habitat i England og Frankrig. Han har desuden siddet i en lang række bestyrelser i dansk detailhandel - senest Tæppeland.

»Vi har manglet en international retailer i vores bestyrelse i lang tid, idet vi har bevæget os fra at være en traditionel møbelproducent til at være en konceptholder og detailorienteret organisation,« siger Mølholm.

Kæde skal fordobles
Denka Holdings ambition er nu at fordoble Bo Concept-kæden til 300 forretninger og 1.000 såkaldte studios over hele verden i løbet af de næste fire år.

»Vi er på 24 markeder og har i dag 143 butikker. Det er en god platform for vækst. Men vi ønsker ikke nødvendigvis at komme på flere markeder, og vi skal ekspandere fra færre markeder end de 24,« siger Viggo Mølholm.

Denka Holding blev etableret for 52 år siden af to snedkere, hvoraf den ene var Viggo Mølholms far. De to familier dominerer i dag selskabet med en fjerdedel af aktiekapitalen - men over 60 pct. af stemmerne.

Største enkeltaktionær er den børsnoterede græske møbelkoncern Sato, som står for 12 Bo Concept-forretninger i Grækenland. Sato købte sig ind i Denka Holding med 30 pct. i 1999. Herefter gik det nedad bakke, så indtil videre har Denka Holding været grækerne et dyrt bekendtskab.