Møbelindustrien er under pres

Møbelindustrien skal forberede sig på en større omstrukturering, hvis den vil klare sig styrket gennem de næste år.

Foto:  Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Med en samlet omsætningstilbagegang på omkring 18 procent og stærkt faldende eksport er møbelbranchen under pres, og virksomhederne forventer en massiv konsolidering i den nærmeste fremtid. En stor omstillingsparathed i branchen hjælper dog lidt på de dystre udsigter.

- Der vil ske en konsolidering i branchen, og handelsmønstrene bliver anderledes. Men mange virksomheder har allerede foretaget en stor tilpasning, og der er endda enkelte, der klarer sig rigtigt godt, siger branchedirektør for Træ- og Møbelindustrien i Dansk Industri Lasse Jensen.

Han understreger, at hele træindustrien er inde i en meget slem periode, og at beskæftigelsen er rekordlav.

Få konkurser

Lasse Jensen fortæller dog, at branchen kun ser få deciderede konkurser og betalingsstandsninger. Den oplevelse har man også i brancheorganisationen Dansk Møbel og Interiør.

- Enhver branche er jo præget af både afgang og tilgang, men det antal lukninger. vi ser, er ikke værre end andre år, siger direktør Keld Korsager.

Han mærker dog, at finanskrisen tager hårdt fat. Blandt andet i eksporten, som er faldet med 21 procent i gennemsnit.

Keld Korsager forventer også en større omstrukturering af industrien.

- Der er ingen tvivl om, at møbelbranchen vil overleve og komme styrket ud på den anden side, men der vil ske en stor og nødvendig strukturændring, siger Keld Korsager. Han mener, at det er for useriøst at spå om, hvor meget dybde der er tilbage i krisen, men han understreger vigtigheden af at bevare synligheden i markedet, selvom der skal skæres ned.

Omstillingsklar

Selvom det ser ud til at stå slemmere til end nogensinde, er det ikke første gang, at den danske møbelindustri befinder sig i en krise. Midt i firserne oplevede man en tilbagegang på 45 procent i eksporten til USA.

Dengang lykkedes det lynhurtigt at omstille sig til et voksende tysk marked. Og selvom de to situationer ikke er direkte sammenlignelige, så er det et billede på en industri, der altid formår at omstille sig. Det mener Phd-studerende på Handelshøjskolen i Århus Lars Hedergaard.
Han har analyseret den danske møbelindustris evne til at omstille sig til nye forhold, og konklusionen er positiv.

- Møbelindustrien har altid været hurtig til at omstille sig til nye markeder og nye situationer, siger Lars Hedegaard, og den konklusion finder støtte flere steder i branchen, hvor det dog understreges kraftigt, at omstilling også er nødvendig.

»Der er sket meget, men vi undgår ikke nogle store forandringer de kommende år,« siger Lasse Jensen fra DI.

Håber på fremtiden

Blandt andet lider industriens mindre underleverandører under krisen. En af dem er Michael Laurids Falkenberg fra Artwood Furniture i Bording. Han har kun begrænsede forventninger til fremtiden, men håber dog på at kunne sikre sig en plads som leverandør til en af de virksomheder, der  er tilbage, når den forventede konsolidering er overstået.

- Jeg må jo prøve at kombinere nicheproduktion med alsidighed og rettidig omhu, siger han.