Modekonge vinder over storbank

Den franske luksusmagnat Bernard Arnault fik i går dømt den amerikanske storbank Morgan Stanley til at betale en erstatning på 220 mio. kr. efter fejlagtig information angående LVMH-aktien under fejden om Gucci.

Læs mere
Fold sammen
PARIS: Også i Europa kan det koste dyrt, hvis investeringsbanker offentliggør ukorrekte oplysninger om børsnoterede selskaber.

Det fik en af verdens største investeringsbanker, amerikanske Morgan Stanley, i går at føle ved retten i Paris.

Retten dømte Morgan Stanley til at betale en erstatning på godt 220 mio. kroner til verdens førende gruppe inden for handel med luksusvarer, LVMH-koncernen, der er skabt og kontrolleres af franskmanden Bernard Arnault.

Arnault havde anlagt sagen mod Morgan Stanley, fordi han mener, at banken i sin informationsvirksomhed gjorde LVMH uret, da gruppen for et par år siden kæmpede en bitter kamp om kontrollen over det italienske modehus Gucci. Gucci og LVMHs rival, den franske PPR-gruppe, var kunder hos Morgan Stanley.

Ifølge Arnault havde Morgan Stanleys førende analytiker inden for luksusindustrien, Claire Kent, »systematisk« vurderet LVMH negativt, mens hun til gengæld overvurderede Gucci og PPR.

Og denne påstand fik han således i går rettens medhold i.

Mulig erstatning
Retten erklærede Morgan Stanley skyldig i »alvorlige fejl« og i at have påført LVMH »betydelig ulempe« i kraft af den information, som bankens investeringsrådgiver offentliggjorde i perioden 1999-2002.

Udover den store erstatning har retten udpeget en ekspert, som skal afgøre, om LVMH har krav på yderligere kompensation. Morgan Stanley meddelte omgående, at man appellerer afgørelsen.

»Vi har fået bevist, at Morgan Stanleys rådgivere ikke var uafhængige, men at de tjente investeringsbankens interesser. Hvis de finansielle analytikere ikke giver deres rådgivning i fuld uafhængighed, men for at tjene bankens kunder, kan man ikke længere regne med noget,« sagde LVMHs advokat Pierre Godé efter afgørelsen, der menes at kunne føre til en række lignende sager i Frankrig.

Morgan Stanleys advokater kaldte på deres side afgørelsen for »science fiction«, og de forudser, at det i fremtiden vil blive svært at finde kritiske finansielle analyser.

»Dommen udgør en anseelig risiko, fordi den begrænser ytringsfriheden for analytikerne, der tjener hele det finansielle samfund,« sagde advokat Bruno Quentin.

Gårsdagens dom i Paris vurderes - hvis den står fast - at føre til yderligere pres på bankerne for at udskille deres analyseenheder i helt selvstændige afdelinger. De såkaldte »kinesiske mure«, som man har opført under indtryk af det seneste års kritik, vurderes ikke længere at være nok til at overbevise om analytikernes uafhængighed af bankforretningerne.