Mistanke om talfusk hos vikargigant

Schweiziske Adecco, som er verdens førende vikarbureau, melder om uregelmæssigheder i firmaets nordamerikanske division. Frygt for en ny skandale fik kursen til at styrtdykke.

Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Adeccos årsregnskab for 2003 bliver forsinket, meddelte verdens største vikarbureau i går. Det skyldes, at firmaet har fundet »betydelige svagheder i den interne kontrol« i en af dets nordamerikanske afdelinger, Adecco Staffing, ligesom der er »mulige spørgsmål i forbindelse med regnskaber, kontrol og lovmæssighed« i visse lande, meddelte virksomheden.

Meldingen fik øjeblikkelig Adeccos aktier til at falde på børsen i Zürich, hvor det schweiziske firma har hovedkvarter. Ved handelsslut var de faldet med ca. 35 pct. og en lignende udvikling tegnede sig i USA, hvor Adecco er noteret på New York Stock Exchange.

Firmaet har nu udpeget en uvildig advokat til at gennemføre en undersøgelse, men ingen kunne i går sige noget om, hvornår Adecco vil kunne præsentere sit regnskab. Ifølge schweiziske regler skal det ske inden udgangen af juni.

Markederne frygter en ny megaskandale. Det er set før - f.eks. med hollandske Ahold - at afdelinger i USA har skabt ravage i moderselskabet på grund af uregelmæssigheder med regnskaberne eller ligefrem svindel.

Det amerikanske marked stod for 24 pct. af Adeccos driftsoverskud i første halvdel af 2003, men divisionen Adecco Staffing menes kun at hente fire-fem pct. ind. Meget af markedernes videre reaktion vil således afhænge af, om problemerne viser sig at være koncentreret i den enkelte division eller er mere udbredte.

En mulig storskandale i Adecco vil i givet fald komme hovedkuls efter genvordighederne med Parmalat i Italien, som er blevet kaldt Europas Enron efter genvordighederne i USA med den nu krakkede energivirksomhed.

»Det er alvorligt, og det vil tage tid at finde ud af, om firmaet er værd at investere i igen. Men jeg vil nu ikke kalde det et nyt Parmalat,« sagde Ronald Wildmand, analytiker i Bank Leu, til Financial Times.

Dresdner Kleinwort Wasserstein skrev i en analyse, at Adeccos udmelding var »så slemt som det kan blive«, og den ene analytiker efter den anden anbefalede deres kunder enten at sælge eller i det mindste ikke at købe flere Adecco-aktier lige i øjeblikket.

Men så længe det skorter på konkrete oplysninger om uregelmæssighedernes omfang - herunder om der er tale om svindel - vil det være svært for både analytikere og aktiehandlere at vurdere, hvordan de skal forholde sig til aktien.

»Vi er juridisk afskåret fra at oplyse yderligere. Men vi vil informere markederne så hurtigt som muligt,« sagde Adeccos talsmand, Francois Vassard, i går.