Mistanke om russisk hvidvask med fransk vin

Franske myndigheder frygter, at russiske, kinesiske og ukrainske investorer bruger franske vingårde til hvidvaskning af penge.

De franske myndigheder frygter, at landets vingårde bliver brugt til hvidvaskning af penge. Her er det, Montrose Chateau i Bordeaux-området. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PIERRE MULLER

Måske er det ikke bare druerne, den særlige muld og de gode franske traditioner, udenlandske investorer er interesserede i, når de køber en fransk vingård.

Flere holdingselskaber, der er registreret i skattely, har på det seneste investeret i franske vingårde. Og det har fået alarmklokkerne til at ringe hos Tracfin - der overvåger pengestrømme til og fra Frankrig - der frygter, at vingårdene bliver brugt til hvidvaskning af penge.

Det fremgår af Tracfins årsrapport, som netop er blevet offentliggjort, skriver Financial Times.

»I betragtning af kompleksiteten af de juridiske strukturer, der er blevet anvendt i forbindelse med køb af vin-ejendomme, kan det være svært at finde frem til, hvem der i sidste ende modtager midlerne og hvor de kommer fra,« lyder det ifølge den britiske avis i rapporten, der fortsætter:

»Disse beviser, sammenholdt med de betydelige beløb, der bliver brugt på at erhverve ejendomme, som ofte har store driftsunderskud, kræver... større overvågning.«

Mistanke mod kinesere, russere og ukrainere

Trafcin samler data ind fra blandt andre banker og advokater og har særligt rettet sin mistanke mod en række russiske, ukrainske og kinesiske investorer.

Den franske myndighed nævner blandt andet i sin rapport et specifikt mistænkeligt vingårdskøb foretaget af en Cypern-baseret selskab, der er ejet af en enhed, der hører til i et andet lavskatområde, og hvor den endelige ejer er en russisk statsborger. Det konkrete selskab og personerne bag er anonymiseret i rapporten.

I løbet af de seneste år er efterspørgslen af franske svine og cognac røget i vejret i tank med at eksporten til lande som Kina og Rusland er steget voldsomt.

Det har også betydet, at de franske vingårde er blevet mere eftertragtede for udenlandske investorer. 

Mægler: De har en anden tilgang

Men ifølge en fransk ejendomsmægler Karin Maxwell har russiske klienter ofte en anden tilgang til det at investere i vingårde.

»Vi har haft flere forespørgsler fra russere, men jeg er ikke særlig modtagelig overfor dem, så snart de begynder at tale om at få udenfor de normale parametre. Jeg rådgiver dem om loven og at de priser, de skriver under på i kontrakten, er de faktiske priser og så videre. Jeg hører aldrig fra dem igen, når jeg har rådgivet dem om reglerne,« siger hun.

Ifølge Financial Times har kinesiske investorer særligt kastet deres kærlighed over Bordeaux, hvor de har købt 40 vinslotte ud af 4000 i regionen, inklusive det berømte Grand Cru Classé Bellefont-Belcier i Saint-Emilion.

Russerne har i højere grad satset på Frankrigs berømte Cognac-huse, og har i løbet af de sidste otte år købt omkring syv ejendomme ud af 5.000. I øjeblikket er det 250 år gamle Cognac-hus, Old Hine, med 120 hektarer, til salg.