Minkavlerne havde råd til dåbsgaven

Pelsdyravl. 2006 var det hidtil bedste år for de danske minkavlere, og så blev der råd til en flot dåbsgave til Danmarks nye prinsesse.

Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, som Danmarks nye prinsesse hedder, fik et utal af dåbsgaver forleden.

Blandt gaverne var en eksklusiv kørepose i mink i farven pearl og i topkvaliteten Kopenhagen Platinum.

Køreposen var en gave fra de danske pelsdyravlere. De havde råd til det. 2006 blev det hidtil bedste år nogensinde for de danske minkavlere.

Registreret revisor Jørn Kjær Iversen, Revisionsfirmaet Iversen & Hald i Holstebro, reviderer hvert år en snes regnskaber for minkavlere. Han har aldrig set noget lignende tidligere.

- I gennemsnit har samtlige minkavlere, jeg har haft med at gøre, fordoblet resultatet i 2006 i forhold til året før, fortæller han.

Branchekendere anslår, at man, såfremt man er en etableret minkavler, skal have en pris på cirka 180 til 220 kr. for et skind, hvis virksomheden skal løbe fornuftig rundt. Gennemsnittet på de seks auktioner i fjor var 330 kr!

Festen er ikke forbi, men champagnen er til gengæld af en lidt lavere kvalitet. På de tre auktioner, der har været gennemført i år, er gennemsnitsprisen nede omkring 250 kr. Forklaringen er kort og godt, at den gunstige prisudvikling i fjor afstedkom en stor, global produktionsudvidelse på hele 20 procent.

Markedsandel vigerDanmark er fortsat verdens største producent af minkskind, men langsomt og sikkert er markedsandelen vigende på trods af, at de danske minkavlere fortsat udvider produktionen. Det sker blot, blandt andet på grund af strenge miljøbestemmelser, langsommere end i udlandet.

Det er især nyrige kinesere og russere, som trækker efterspørgslen i vejret.

Ud over, at 2006 blev et fantastisk år for minkbranchen, er det også usædvanligt, at branchen nu i mere end ti år har oplevet en stabil udvikling.

- Tidligere talte man i branchen om, at der var syv fede år efterfulgt af syv magre. Nu taler vi om 10-12 fede år, fortæller en underleverandør til branchen.

De fleste underleverandører nyder, med enkelte undtagelser, også godt af minkavlernes formidable tider. Udenfor Holstebro ligger virksomheden Dansk Mink Papir A/S. Virksomheden, der også henvender sig til industrien, oplevede en stærkt stigende omsætning i fjor.

Bruttofortjenesten steg fra godt 34 mio. kr. til mere end 43 mio. kr., hvilket resulterede i et overskud på mere end 17 mio. kr. før skat.