Ministerium for bøffer, fisk, grønlændere og kvinder – det er altså for slapt!

Ligestillingsministeren vil »måske« sætte virksomheder med skæv kønsfordeling i offentlig gabestok for at skaffe flere kvinder i ledelser. Det »måske« er lige så træls, som statsminister Mette Frederiksens sølle prioritering af ligestilling i regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen må hurtigst muligt rykke ansvaret for ligestilling væk fra fiskeri og landbrug. Erhvervsminister Simon Kollerup er et godt bud som minister for ligestilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Kom nu i gang Mogens Jensen! Gør noget ved den skæve kønsfordeling i toppen af dansk erhvervsliv. Din egen idé om at sætte virksomheder med få eller ingen kvinder i ledelsen i offentlig gabestok er glimrende. Men hvorfor tøver du? Berlingske har jo afdækket, hvor ringe det står til. Kun 75 af Danmarks tusind største virksomheder har en kvindelig topchef, i bestyrelserne er der laaangt mellem kvinderne, og antallet af kvindelige iværksættere dykker.

Efter at Berlingske har tæppebombet ministeren Mogens Jensen med tal for kønsfordelingen i erhvervslivet, er han omsider på banen med et forsigtigt forslag om – måske – at udstille virksomheder med kvindeproblemer offentligt. Men Mogens Jensen pakker forslaget ind i mange lag sproglig rockwool  som »overveje«, »idéplan« og »manglende drøftelse med erhvervsminister Simon Kollerup«.

Det er ikke godt nok.

Effektiv transparens

Transparens kan være en effektiv styringsmekanisme. En ekspert i køn og ligebehandling kalder en offentlig gabestok for (for) mandsdominerede virksomheder for »en bragende god idé«. Hvis virksomhederne bliver tvunget til at selvangive offentligt om skæv kønsfordeling, så bliver de bevidste om problemstillingens mål. Og pensionskasserne kan botanisere i tallene og gøre kønsfordeling til et investeringsparameter.

Antager man, at talent og brain power er ligeligt fordelt mellem kønnene, så sidder der i dag middelmådige mænd og fylder op på ledelsesposter på bekostning af dygtigere kvinder. Er det synd for kvinderne? Måske, men det er i hvert fald synd for Danmark og et samfundsøkonomisk problem, at vi er så dårlige til at udnytte den kvindelige halvdel af befolkningen. Hver dag spildes talent, når det mislykkes for kvinder at lande topposter.

Hverken blå eller røde regeringer har prioriteret ligestilling. Men den socialdemokratiske regerings fokus på ligestilling er mere sølle end nogensinde. Løkke-regeringen kørte med et mystisk ministerium for fiskeri, ligestilling og nordiske anliggender. Det har socialdemokraterne bevidstløst overtaget og så smidt fødevarer oveni. Mogens Jensen er således minister for fødevarer, fisk, kvinder og grønlændere i nævnte rækkefølge. Det sammensætning giver ingen mening.

Først fisk, så ligestilling

Man må jo forstå, at ministeren først skal tage sig af bøffer og opdræt af slagtesvin, og så kvotekonger og sildestimer. Først herefter kommer ligestillingen, som også omfatter homo- og transseksuelles rettigheder, og endelig kommer så grønlænderne (nordisk samarbejde) som rosinen i pølseenden. Fødevarer og fiskeri er tunge områder, og Mogens Jensen har formentlig derfor ikke beskæftiget sig synderligt med sit stedbarn ligestilling og den skæve kønsfordeling i erhvervslivet.

Det kan kun gå for langsomt for statsminister Mette Frederiksen at få rettet op på fadæsen fra regeringsdannelsen. En helt gratis idé herfra er at flytte ligestillingen over til erhvervsminister Simon Kollerup, der som øverste chef for Erhvervsstyrelsen og tusindvis af data kan give ligestillingssagen kalorier at leve af.

Simon Kollerup må også naturligt være manden, der får etableret en barselsfond for selvstændige, så hjerneflugten blandt kvindelige iværksættere kan stoppes. Der er nok at tage fat på for en dedikeret ligestillingsminister.