Minister tvinges ind i fup-sager

Fup-indgreb. Fem politiske partier vil have de ansvarlige ministre til at stoppe fupfirmaerne, der årligt svindler erhvervslivet og de offentlige institutioner for et trecifret millionbeløb.

Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed bliver nu tvunget til igen at overveje, hvordan der kan sættes ind over for de firmaer, som med falske fakturaer og ordrebekræftelser årligt fupper samfundet for flere hundrede millioner kroner.
Fire politiske partier afkræver nu ministeren svar på, hvordan han vil stoppe fænomenet.
- Det er et alvorligt problem, og ErhvervsBladets artikler har givet mig anledning til at undersøge, hvad ministeren har på trapperne, der kan begrænse den slags ting, siger Poul Erik Christensen fra Det Radikale Venstre, der netop har fremsat et skriftligt spørgsmål til Lars Barfoed.

Bred opbakningHan er blot en af fem erhvervspolitiske ordførere, der på baggrund af ErhvervsBladets artikelserie om fupfirmaerne, vil have de ansvarlige ministre til at sætte ind over for fupperne. De øvrige er Dansk Folkeparti, de konservative, SF og Socialdemokraterne. Lars Barfoed afviste i går i ErhvervsBladet, at han kan eller vil blande sig i forbrugerombudsmandens arbejdsprioritering, men den forklaring afviser flere af ordførerne.
- Ministeren kan godt plante en sag på forbrugerombudsmandens bord, og det synes jeg bestemt ville være relevant i den her sammenhæng, siger Poul Henrik Hedeboe fra SF.
En opfattelse, der deles af Colette Brix fra Dansk Folkeparti.
- Vi har snakket om det her mange gange, uden at det har ført til noget. Nu må vi altså have forbrugerombudsmanden på banen. Det er jo hans område, siger hun.
Fupfirmaerne har flere gange været på dagsordenen i Folketinget, og der er bred politisk enighed om, at de udgør et alvorligt samfundsmæssigt problem.
Alligevel har diskussionerne aldrig ført et reelt politisk indgreb med sig.
- Vi har flere gange forsøgt erhvervspolitisk at håndtere sagen, men måske mangler vi nogle retslige håndtag til at gøre noget ved problemet for alvor, siger Socialdemokraternes Niels Sindal, der vil have justitsminister Lene Espersen til at kigge på, om der retsligt kan gribes ind over for fupperne.