Minister skal se på venturekroner til udlandet

Folketingets tre største partier beder erhvervs- og vækstminister Ole Sohn om at tage stilling til, og pengene er brugt rigtigt

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten har stillet en garanti på én mia. kr. for pensionssektorens ventureinvesteringer. Men som Økonomisk Ugebrev beskrev i seneste udgave har der samlet set kun været nyinvesteringer i danske virksomheder for et par hundrede mio. kr. fra venturefondene gennem 2011.

Under hver sjette venturekrone til danske virksomheder

Det svarer til, at under hver sjette venturekrone går til nyinvesteringer i danske virksomheder. Resten går til udlandet eller til opfølgningsinvesteringer på tidligere investeringer. Det får nu erhvervsordførerne i Folketingets tre største partier til at bede erhvervs- og vækstminister Ole Sohn om at tage stilling til, om pengene er brugt rigtigt.

”Jeg finder ikke, at resultaterne er tilfredsstillende. Det er helt naturligt, at vi politisk drøfter om vi kan opnå bedre resultater med den meget generøse garanti, staten har stillet. Jeg vil drøfte dette med erhvervs- og vækstministeren,” siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

Heller ikke Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er tilfreds med, at de fleste investeringskroner ender uden for Danmark.

”Formålet med de styrkende tiltag var jo at understøtte det danske erhvervsliv, danske virksomheder og udvikling af danske arbejdspladser på den lange bane. Ligeledes er det ikke tilfredsstillende, at så stor en del af kapitalen (to tredjedele, red.) funder allerede eksisterende virksomheder. Der skal der også være plads til disse opfølgningsinvesteringer, men de bør efter vores opfattelse kun udgøre en mindre andel af rammen,” siger Hans Kristian Skibby.

Kim Andersen fra Venstre drøftede uformelt sagen med ministeren allerede i sidste uge.

”Man kan stille spørgsmålstegn ved, om den model, hvor staten er inde og sikre et afkast til investorerne, tilgodeser behovet for investeringer her i landet, og dermed jobskabelse, eller om den snarere tilgodeser pensionskassernes ønsker om en højest mulig forrentning. Det mener jeg, at den ansvarlige minister bør lade undersøge og forholde sig til,” siger han.

Prøv Økonomisk Ugebrev i en måned for kun 500,- kr.