Minister ryster Arla

Erhvervsminister Bendt Bendtsen vil gribe ind over for landmænds indmeldelsesgebyrer i Arla. Det er det samme som at nedlægge Arla som andelsselskab, mener formanden Knud Erik Jensen.

Læs mere
Fold sammen
Mejerigiganten Arla Foods er stærkt bekymret over, at erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) varsler indgreb for at stække Arla i Danmark. Målet er give mere plads til de mindre mejerier.

Bendt Bendtsen vil f.eks. have, at Arla ikke længere kan beholde indmeldelsgebyrerne fra leverandørerne, hvis de forlader selskabet, men skal betale dem tilbage.

Der har været eksempler på, at mælkeproducenter skulle betale 90.000 kr. for at blive andelshavere.

»Skal folk have pengene tilbage, når de går ud, vil det være det samme som at sige, vi skal være et aktieselskab. Det er svært at forstå, hvorfor samfundet er så negativ mod vores model, der er noget af det mest idealistiske, du kan finde,« formanden Knud Erik Jensen til Berlingske Tidende.

Rystet formand
Mælkeproducenter bliver medlem af Arla uden at sætte særligt mange penge ind, og når de forlader Arla, har de hidtil ikke fået noget med, mener den noget rystede Arla-formand.

»Det er vores repræsentantskab, der bestemmer det der. Jeg synes ministeren skulle give os tid og fred til at få drøftet de økonomiske forhold på plads. Vores repræsentantskab og andelshavere har ret og tid til at behandle det i en demokratisk proces, med mindre vi får et lovindgreb,« siger Knud Erik Jensen

Samtidig pønser erhvervsminister Bendt Bendtsen på et indgreb, der skal halvere kontrakt- og bindingsperioderne på 25 måneder for de økologiske producenter i Arla. De konventionelle producenter har i øjeblikket en bindingsperiode mellem 4 og 16 måneder.

»Vi har jo tænkt os, at økologerne skulle følge reglerne og få samme betingelser som vi øvrige producenter,« siger Knud Erik Jensen.

Højeksplosiv sag
Arlas formand kalder sagen for »højeksplosivt stof«, da et politisk indgreb kan ramme andre andelsselskaber, f.eks. slagterigiganten Danish Crown. Korte bindingsperioder kan især skade slagterierne, siger Knud Erik Jensen.

»I Arla kan vi godt leve med kortere bindingsperioder. Men der skal være bindinger af andelshaverne i et andelsselskab. Ellers falder hele ideen med andelstanken væk,« siger han.

Danish Crown advarede i begyndelsen af december politikerne mod uovervejede indgreb.

»Den slags indgreb vil være helt urimeligt. Det vil splitte og simpelthen ødelægge virksomheden (Danish Crown red.), hvis vi skal ned på kortere bindingsperioder end i dag. Det vil simpelthen være et dødsstød,« sagde formanden Niels Mikkelsen til Berlingske Tidende.

I dag kan en andelshaver i Danish Crown forlade selskabet med et års varsel.

Bendt Bendtsen lægger også op til, at Arla skal udarbejde et sæt etiske regler og indskærpe dem over for alle i koncernen. Baggrunden er ikke mindst, at Arla med et lavpristilbud til Dansk Supermarked i efteråret snuppede en kontrakt som det lille Hirtshals Mejeri hidtil har haft. Mejeriet klagede til Konkurrencestyrelsen.

Det var i aftes ikke muligt at få en kommentar fra Bendt Bendtsen, der sad i møde.