Minister: Danmark har inddirekte interesse i græske reformer

Danmark er ikke med i eurosamarbejdet og har derfor ikke penge i klemme i Grækenland. Men alligevel skubber økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) på for græske reformer, der inddirekte kan komme Danmark til gode.

Reformer, reformer, reformer. Ifølge økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) er det den eneste udvej for Grækenland. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs finansministre har fredag været samlet i Letlands hovedstad Riga og øverst på dagsordenen var den græske gældskrise. Grækenland har lovet at præsentere reformer, der skal lede landet på rette vej ud af krisen, mod til gengæld at få yderligere lån til at betale afdrag på den tårnhøje statsgæld.

Det møde foregår i eurogruppen, som består af finansministrene for de 19 lande, der bruger euro som møntfod. Dermed er Danmark blandt de lande, der må vente uden for døren, men det betyder ikke, at vi ikke har en interesse i at presse på for græske reformer, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der tidligere i dag ankom til topmødet Riga.

»Det er eurolandene, der har en udfordring med Grækenland i forhold til den hjælpepakke, man diskuterer. I den sammenhæng er Danmark i iagtagerens rolle. Jeg er her alene for at diskutere den generelle økonomiske udvikling i EU. Men vi har interesse i en god løsning, og jeg er af den klare overbevisning, at reformer er vejen frem,« siger han.

Ud over de formelle diskussioner, er der også uformelle diskussioner, og her vil den danske minister presse på for flere reformer af den græske økonomi. En mere stabil økonomi og vækst i EU er nemlig til det fælles bedste.

»Der er en solidaritet i EU, der betyder, at alle ønsker, at det går godt for Grækenland. Men selv de lande, der har været igennem smertelige reformer siger i dag, at det er den rigtige vej at gå,« siger han med henvisning til blandt andet Spanien og Italien.

Da gældskrisen i EU var på sit højeste var Spanien blandt de mest kriseramte lande, og i finansverdenen forberedte man sig både på exit fra eurosamarbejdet og i værste fald statsbankerot. Men spanierne sled sig igennem, og i dag er økonomien markant forbedret, og EU Kommissionens seneste forudsigelser melder om vækst og dalende arbejdsløshed.