Minister: Banker må klare sig selv

Mindre banker har svært ved få finansiering og vil nu have længere frist for statsgaranterede lån. Men bankerne har fået hjælp og må selv løse problemet, siger politikere og ekspert.

Bent Naur er formand for Lokale Pengeinstitutter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindre banker, der har svært ved at få genfinansieret statsgaranterede lån, må selv afprøve alternativer, før de kan gøre sig håb om at få en håndsrækning fra staten. Og alternativerne er at gå sammen eller hente flere penge fra aktionærerne. Sådan lyder budskabet fra både politikere og eksperter, efter Lokale Pengeinstitutters formand Bent Naur har bedt om længere frist til at indfri statsgaranterede milliardlån.

Flere mindre banker er ellers endt i en kattepine, hvor lånemarkederne nu er lukkede for alle andre end de fire største banker, samtidig med at statsgaranterede lån for knap 200 mia. kr. fra Bankpakke 2 skal betales tilbage i 2012 og 2013. Baggrunden for de frosne lånemuligheder i en række mindre og mellemstore banker er, at Danmark har været hurtig til at lave en model, hvor obligationsejere og større indskydere også taber på et krak som et af de få lande i Europa.

INFOSHOP: Her er alt om fem store banker

Det skete i Amagerbanken og har efterfølgende ført til en nedgradering af de største bankers kreditvurdering hos Moody’s, hvilket også smitter af på mindre banker. Men selv om politikerne får ansvaret for de manglende lånemuligheder, falder Bent Naurs nødråb på stenet grund. »Vi følger udviklingen tæt og har øje for at sikre den finansielle stabilitet. Men det er vigtigt, at institutterne nu udnytter den periode, hvor vi allerede har spændt et sikkerhedsnet ud, til at tilpasse sig den fremtidige markedssituation,« siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efter at have noteret sig ønsket fra Lokale Pengeinstitutter.

Oppositionen er enig med Mikkelsen

Også oppositionspartierne i forliget bag bankpakkerne opfordrer til, at sektoren selv løser problemerne ved at konsolidere sig eller fusionere. »Vi har drøftet det flere gange i forligskredsen, og ministeren har forsikret om, at der ikke er behov for en ny bankpakke. Bankerne kender lånefristerne, og vi kan kun opfordre sektoren til selv at bidrage til konsolidering,« siger finansordfører Morten Bødskov (S) og støttes af Morten Østergaard (R) og Ole Sohn (SF). Fra ekspertside er der også skepsis over for igen at sætte statens midler på spil i banker med finansieringsproblemer.

INFOSHOP: Analyse: Her er bankerne, der er værd at investere i

»Udfordringen er reel for de mindre pengeinstitutter, som har statsgaranterede lån og indlånsunderskud. For de kan ikke hente penge på lånemarkederne i den nuværende situation. Men som jeg ser det, er der nogle muligheder, som skal afprøves, før det kan komme på tale, at staten – og dermed skatteyderne – skal ud og give ekstra forsikringer til banker, der selv har bragt sig i en svær situation,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

Han understreger, at det fundamentale problem er mindre banker med et indlånsunderskud, der tvinger dem ud på nu lukkede lånemarkeder. Og da indlånsunderskud er et forholdsvis nyt fænomen i Danmark, er det åbenlyst en risiko, bankerne selv har valgt at løbe – hvilket taler imod statshjælp. Ifølge Nationalbanken opbygger de danske banker først fra 2003 et samlet indlånsunderskud. Selv om det i dag er reduceret igen og primært ligger i store banker som Danske Bank og FIH, der af forskellige veje kan låne, så er der fortsat også mindre banker som Vestjysk Bank, Alm. Brand Bank, Max Bank samt et dusin sparekasser, som har lånt flere penge ud, end kunderne har sat i banken.

Bankpakke 3 er den rette kur

Blandt de alternativer, som Jesper Rangvid ser, er, at de mindre banker kan gå sammen om at udstede obligationer, hvis ikke aktionærerne vil skyde flere penge i forretningen. For grundlæggende har Danmark med Bankpakke 3 valgt den rette kur over for bankerne. »Jeg synes, det er helt indiskutabelt, at Bankpakke 3 bygger på de rigtige principper, nemlig at der skal være en risiko for tab for folk, der låner penge til banker, eller investerer i dem.

Man kan måske diskutere, om Danmark har været lidt for hurtig til at indføre princippet i forhold til resten af Europa, men at det er den rigtige vej, er der ingen tvivl om,« siger Jesper Rangvid.

INFOSHOP: Analyse: Små banker klarede finanskrisen bedst