Miniput hævder at have fundet olie under Gatwick

Det lille UK Oil & Gas Investments har boret tæt på lufthavnen og vurderer, at der kan ligge hundrede milliarder tønder olie under startbanerne.

Foto: PETER NICHOLLS.
Læs mere
Fold sammen

Børskursen på aktierne i et lille britisk olieefterforskningsfirma eksploderede og steg 220 pct. torsdag, da UK Oil & Gas Investments (UKOG) estimerede, at der er olieforekomster på 158 millioner tønder per kvadratkilometer i Surrey i det sydvestlige England. Estimatet kom efter en prøveboring tæt på Gatwick-lufthavnen, som overstiger tidligere estimater finansieret af den engelske regering.

Analytikere af oliebranchen er skeptiske over meldingerne. Én peger på, at det vil være nødvendigt med rigtig mange brønde, hvis olien skal hentes op. Det er nemt nok i Texas ellerr Louisiana, men vanskeligt tæt på Gatwick lufthavn. Hertil kommer, at en nylig rapport fra British Geological Survey estimerer olieforekomsterne til bare fire milliarder tønder og peger på, at der er tale om skiferolie, som ligger vanskelig tilgængelig i klippeforekomster.

UK Oil & Gas Investments hævder imidlertid at have fundet en »verdensklasse potentiel oliekilde« mere end en kilometer under jordens overflade. Bestyrelsesformanden for UKOG David Lenigas vurderer på basis af prøveboringen, at hele området kan rumme mange milliarder tønder olie og har potentiale til at blive en strategisk ressource for Storbritannien.

»Nu er det op til Storbritannien og den britiske regering at beslutte, hvad man ville stille op med forekomsterne,« sige han i et interview med BBC.

»Alt, hvad vi har gjort, er at finde olien!«