Mineselskab bløder efter stor bøde for bristet dæmning

Det britisk noterede mineselskab BHP Billiton falder mandag formiddag med 5,35 pct. på børsen i London.

Den brasilianske forbundsregering har sat gang i erstatningskrav mod BHP og partneren Vale i forbindelse med omkostningerne til oprydning og skader som følge af oversvømmelsen, der opslugte en landsby og forurenede floden Doce, da dæmningen gik i stykker 5. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED LOUREIRO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed er aktien en af de mest faldende i det brede europæiske indeks Stoxx 600.

Faldet kommer, efter at selskabet i weekenden bekræftede, at det står til en bøde på 3,5 mia. pund i forbindelse med et kollaps i en dæmning ved et brasiliansk mineprojekt. Kollapset er mandag opgjort til at koste 13 mennesker livet - og flere er stadig i livsfare.

Den brasilianske forbundsregering har sat gang i erstatningskrav mod BHP og partneren Vale i forbindelse med omkostningerne til oprydning og skader som følge af oversvømmelsen, der opslugte en landsby og forurenede floden Doce, da dæmningen gik i stykker 5. november. Det skriver Bloomberg News.

Minen drives af Samarco, som er et joint venture, hvor BHP og Vale hver ejer 50 pct. af aktierne.

Omkring 600 mennesker er blevet flyttet efter oversvømmelsen, der ødelagde landsbyen Mariana i Minas Gerais provinsen.

BHP fastholder dog, at affaldet fra dæmningen ikke var giftigt, efter to rapporter fra FN i sidste uge viste, at "høje niveauer af giftige tungmetaller og andre giftige kemikalier" var blevet fundet i floden Doce, skriver Bloomberg.

BHP er noteret i London og Sydney og har sit hovedkvarter i Australien. Og selskabet har meddelt, at man endnu ikke har modtaget et formelt sagsanlæg.