Minegigant nedskriver voldsomt og fyrer topchefen

Et af verdens største mineselskaber, Rio Tinto, meddeler torsdag, at det nedskriver 14 mia. dollar i regnskabet for 2012. Samtidig træder den administrerende direktør tilbage i lyset af de voldsomme nedskrivninger.

Rio Tinto er en global kæmpe. Her et billede fra en mine i Australien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Rio Tinto nedskriver 3 mia. dollar på sin kulforretning i Mozambique. Derudover nedskrives der 10-11 mia. dollar på værdierne i aluminiumsforretningen, hovedsageligt Rio Tinto Alcan. Den endelige opgørelse vil komme med årsregnskabet den 14. februar.

Administrerende direktør Tom Albanese har trukket sig fra sin post oven på overraskelsen, og Doug Ritchie, der stod for opkøbet og integrationen af kulforretningen i Mozambique, er også blevet gået.

- Bestyrelsen anerkender fuldt ud, at en nedskrivning af denne størrelse i relation til det forholdsvis nye opkøb i Mozambique er uacceptabelt. Vi er også dybt skuffede over, at vi bliver nødt til at tage endnu en voldsom nedskrivning på vores aluminiumsforretning, omend det er i en industri, der fortsat oplever store udfordringer globalt, skriver bestyrelsesformand i Rio Tinto, Jan du Plessis, i en pressemeddelelse.

Problemerne i Mozambique vedrører, at man er løbet ind i problemer med infrastrukturen. Planen var at sejle kul ned ad Zambezifloden, men det har man ikke fået tilladelse til. Samtidigt har man måttet nedjustere estimaterne for, hvor meget kul der kan hentes fra området.

Aluminiumsforretningen er ramt af en forværring af markedet sammen med uheldige valutaudsving og stigende råvarepriser, der har ramt hele industrien.

/ritzau/FINANS