Mindre virksomheder får glæde af teknologi-millioner

Støtte-kroner.Højteknologifonden offtentligjorde mandag otte projekter, der bliver støttet med i alt 76 mio. kr, og blandt modtagerne er flere mindre virksomheder.

Højteknologifonden (HTF) har netop udvalgt otte forsknings- og innovationsprojekter, der får del i en pulje på 76 mio. kr. Projekterne er vurderet ud fra det erhvervsmæssige potentiale, og et af de projekter, der er blevet fundet tunge nok, har sin oprindelse i virksomheden Strecon i Sønderborg. Virksomheden har fået syv mio. kr. til at udvikle en ekstrem præcis poleringsmetode til industriværktøjer.

- Pengene betyder, at vi får mulighed for at sætte relavante sideløbende undersøgelser i gang. Både tekniske analyser og markedsundersøgelser. Vi får et helt nyt markedssegment, siger teknologidirektør i Strecon Jens Grønbæk. Han roser HTF for at sikre et samarbejde, der retter sig mod et konkret kommercielt mål.

Den nye teknologi giver udover tidsbesparelse i produktionen, mulighed for at lave fuldstændigt ensartede værktøjer, og Jens Grønbæk tvivler ikke på potentialet.

- Vi regner med allerede at have de første produkter på markedet i løbet af næste kalenderår, og interessen er stor, Teknologien giver mulighed får at spare tusinder af kroner på hvert eneste værktøj, siger han. Projektet startede op for to år siden som et afslutningsprojekt på Syddansk Universitet på basis af en ide fra Jens Grønbæk.

Penge til provinsenTidligere har universitetsbyerne snuppet langt størstedelen af midlerne fra HTF, men i den aktuelle uddeling af midler er byer som Randers, Bramming og Frederikshavn kommet med. Det skyldes, at direktør i HTF Carsten Orth Gaarn-Larsen at HTF i har været rundt i Danmark for at stimulere virksomheder til at gå innovationsvejen. Han slår fast, at det er en stor udfordring, at få højteknologien ind i bevidsheden.

- Gode idéer følges ofte af den udfordring, at risikovillighed og samarbejdspartnere ikke hænger på træerne. Resultatet er, at for mange idéer i dag strander bag dørene hos virksomhederne og på universiteterne. Dermed risikerer vi som samfund at gå glip af vigtige værdier, siger han.

HTF har siden 2004 investeret 574 millioner kroner i nye forskningssamarbejder, og med de midler parterne selv skyder i projekterne, er der investeret mere end en milliard i ny dansk højteknologi.