Mindre fedt - og smagen god

Danisco har opfundet et nyt lavkalorie-fedtstof til margarine- og chokoladeindustrien. Og der er penge at tjene.

Danisco udvikler en lang række light-produkter i samarbejde med fødevareproducenter. F.eks. kan Danisco erstatte fedt eller reducere indholdet af det, så kalorieindholdet i forskellige industrielt fremstillede fødevarer bliver reduceret.

Danisco har opfundet det nye levnedsmiddel Benefat, som netop er godkendt i Europa og USA. Benefat er dog dyrere end almindeligt fedt.

»Vi har patent på dette fedtstof med et lavere kalorieindhold, som i forvejen findes i salatdressinger, ost og smør. Vi er lige begyndt at introducere Benefat til bageriprodukter som kager, kiks, chokoladelignende ting. Hvis bageri- og chokoladeindustrien i Europa griber muligheden, kan Danisco måske i løbet af tre til fire år opnå et et årligt salg på 50-100 millioner kr.,« siger vicedirektør Torben Svejgård.

Koncernens mål er at blive verdens førende leverandør af ingredienser til den globale fødevareindustri. Danisco tilbyder fødevareproducenter en række løsninger på opskrifter og ingredienser, der kan tilsættes produkterne.

»Forbrugerne vil have ernæringsrigtig mad. Men det skal smage, som det, de plejer at få. Det er en enorm udfordring for fødevareindustrien,« siger vicedirektør Torben Svejgård.

Danisco solgte i det seneste regnskabsår 2002-03 ingredienser for 8,6 mia. kr. Målet er at nå op på 14 mia. kr. i 2005.

Daniscos emulgatorer hører til en anden gruppe ingredienser, der kan hjælpe fødevareproducenterne med at erstatte fedt i minarine, som derved får et lavt fedt- og kalorieindhold. Ingen margarine med lavt fedtindhold kan laves uden brug af emulgatorer.

Emulgatorer får fedt og vand til at hænge sammen. De anvendes i en lang række lavfedtprodukter inden for mejeri-, salatdressing- og bageriindustrien. Disse uundværlige emulgatorer udgør typisk 0,3-0,5, procent af den færdige fødevare.