Min raket er større end din

Amazon-chef Jeff Bezos har løftet sløret for designet af sin nye rumraket, der skal kunne sende mennesker og gods i kredsløb om jorden inden 2020. Dermed er rumkapløbet mod Elon Musks SpaceX-program for alvor skudt i gang.

Billedet er fra blueorigin.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 20. februar 1962 blev astronauten John Glenn som den første amerikaner sendt i kredsløb om jorden. Der var rumkapløbet allerede godt i gang. Mere end 50 år efter er Jeff Bezos, der er bedst kendt som chef for internetgiganten Amazon, klar med New Glenn, en raket opkaldt efter John Glenn. Det skriver BBC.

Blue Origin hedder Jeff Bezos’s rumprogram, der skal forsøge at udkonkurrere Tesla-mogulen Elon Musks program, SpaceX, om at komme først med satellitter og kommercialiserede kredsløbs-ture om vores planet. Og Jeff Bezos forudser, at New Glenn kan klare tjansen inden udgangen af årtiet.

New Glenn kommer i to størrelser, hvor den største er noget af en mastodont på næsten 100 meter. Og med forløberen New Shepard, der er noget mindre, gennemførte Blue Origin en række succesfulde opsendelser og landinger i efteråret. Omvendt eksploderede SpaceX’s raket Falcon 9 på affyringsrampen i starten af september med en 294 millioner dollar dyr Facebook-satellit ombord. Nu arbejder SpaceX på en ny og større raket, Falcon Heavy.

Du kan se forskellen i raketternes størrelse nedenfor:

Billedet er fra blueorigin.com Fold sammen
Læs mere

Størrelsen er ikke alt

Den helt store fidus for Blue Origin og SpaceX er at bygge en raket, der kan bruges igen og igen. Formålet er at bringe omkostningerne ved at fragte udstyr, varer og mennesker op i rummet og dermed skabe en levedygtig forretning.

Det er planen, at New Glenns første step, der skal give raketten det første løft fra affyringsrampen, kan lande sig selv igen - og sammen med rakettens totale rækkevidde, kommer den i en helt anden liga. Det skriver flere amerikanske medier.

Det er en tilgang, som Elon Musk allerede bruger med sine Falcon-raketter. SpaceX hidtil har med succes landet raketter seks gange, to gange på jorden og fire gange på en flydende platform i havet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jeff Bezos kaldte i efteråret en brugt raket den sjældneste af alle tingester, og sagde at totalt genbrug ville ændre spillets gang helt og aldeles.

Og det kan være, at det ikke bliver sidste skud på stammen, for hvor New Glenn refererer til den første amerikanske astronaut, der var i kredsløb om jorden, har Jeff Bezos løftet lidt af sløret for en anden raket, de har på tegnebrættet. Den skal hedde New Armstrong. Det skriver BBC. Man kan kun gisne om, hvor den skal kunne flyve hen.

Se flere billeder fra Blue Origins rumprogram her: