Millionbøder til Skanska og NCC i Sverige

Asfaltkartel. I formiddags faldt der dom i retten i Stockholm i den største svenske konkurrencesag nogensinde. Sagen handler om ulovlige samarbejder mellem en lang række byggeaktører i Sydsverige, de såkaldte asfaltkarteller. Der blev idømt bøder for i alt 557 mio. svenske kroner.

Hele ni virksomheder stod for skud, da "Tingsretten" i Stockholm kl. 11 i dag kom med sin dom i den opsigtsvækkende sag om ulovlige asfaltkarteller i Sydsverige.

Dommen var et foreløbigt punktum for seks års stridigheder og 40 dages forhandlinger i retten.

Tingsretten idømte bøder for 557 mio. svenske kroner til over ti virksomheder.

Udover de to kæmpebøder til Skanska og NCC på henholdsvis 170 mio. og 150 mio. svenske kroner modtog de svenske byggeaktører Peab Sverige en bøde på 50 mio. kroner og Peab Asfalt 33 mio kroner, skriver den svenske netavis E24.se.

Under sagen fandt Tingsretten det bevist, at virksomhederne havde fordelt asfaltopgaver mellem sig i fire dele i Sydsverige igennem flere år. Samarbejdet skete for at holde priserne oppe på asfalteringsopgaver.

De svenske konkurrencemyndigheder havde krævet bøder for omkring det dobbelte, nemlig 1,2 milliarder kroner.

- Det er meningen, at det skal svide, og det betyder, at vi må ty til store beløb, sagde Konkurrenceverkets jurist Hanna Lekås udner sagen.