Milliardunderskud hos SAS

Det fællesskandinaviske flyselskab fremlagde i går regnskab for koncernens værste år nogensinde. Katastrofeårets underskud endte på 1,8 mia. svenske kr.

STOCKHOLM

Modgangen har været massiv og de glædelige stunder få for luftfartsselskabet SAS, der i går præsenterede det historisk dårlige regnskab.

Trods en stigende omsætning på knap 51,5 mia. svenske kr., endte SAS med et underskud på 1,790 mia. svenske kr. før realisationsgevinster. Resultatet før skat var et underskud på 1,140 mia. svenske kr.

»Vi har brugt begrebet krise mange gange om vores branche. Men det, at man for første gang kunne bruge et fly til terrorangreb, har udløst det, man kan kalde en regulær krise,« sagde koncernchef Jørgen Lindegaard ved offentliggørelsen af regnskabet i går.

Særligt har en brat faldende interesse for flybilletter efter terrorangrebet i USA den 11. september ramt selskabet hårdt.

Færre rejste

Samtidig er en væsentlig reduceret efterspørgsel på business class-billetter blandt hovedårsagerne til et økonomisk katastrofalt halvår for SAS.

Trods en omsætning på 12,8 mia. svenske kr. i årets fjerde kvartal må SAS konstatere et resultat efter skat på omkring én milliard kr. i underskud.

»Terrorangrebene i USA og de efterfølgende krigshandlinger forstærkede på en dramatisk måde faldet i efterspørgslen efter flytransporten. Først i december kunne der spores en vis forbedring. For SAS Airline, som har en for branchen høj andel af business class-segmentet, blev indtægtsnedgangen særlig stor og resultatet udviklede sig stærkt negativt,« skriver Lindegaard i regnskabet.

Desuden oplevede koncernen sin sorteste dag i historien, da et SAS-fly i oktober styrtede ned kort efter afgang fra Linate-lufthavnen ved Milano i Italien. 118 mennesker omkom.

Gigantbøde

Et andet trist kapitel i SAS' katastrofeår var afsløringen af det ulovlige prissamarbejde med Maersk Air, der førte til en gigantbøde fra EU-Kommissionen på 291 mio. kr. En samlet SAS-bestyrelse valgte kort efter at trække sig i samlet flok.

SAS Airline, som overvejende driver passagertransport, blev som ventet den del af SAS-koncernen, hvor pengene strømmede ud. I SAS Airline blev underskuddet før skat i 2001 på 1.499 millioner svenske kr. mod et overskud på 1.951 millioner året før.