Milliardpakke til klemte virksomheder

Regeringen vil kickstarte det kriseramte danske erhvervsliv med en ny kredithjælpepakke på fem milliarder kroner. Det skal løsne op for kreditklemmen.

Danske virksomheder får nu se frem til en milliardhåndsrækning fra regeringen, der er på vej med en ny kreditpakke på fem milliarder kroner, der skal hjælpe erhvervslivet ud af kreditklemmen. Erhvervslivet har længe klaget over, at bankerne trods forårets bankpakker stadig holder på pengene og er forsigtige med at låne penge ud.

Og nu kommer hjælpen. Regeringen indleder den nye politiske sæson ved at spille ud med en kreditpakke. Ifølge Berlingske Tidende vil regeringen skyde fem milliarder kroner direkte ind i dansk erhvervsliv ved hjælpe af kreditter og kautioner, der skal lette virksomhedernes adgang til penge og nye investeringer.

- Vi kan nu se, at bankpakkerne er begyndt at virke, og nu er tiden kommet til at gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at skaffe penge til sunde projekter, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Initiativet skal sikre, at virksomhederne med statsministerens ord er "toptunede" til tiden på den anden side af krisen.

Den konservative leder, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen siger, at regeringen har lyttet til erhvervslivets ønsker.

- Og det her er vores bud på, hvordan Danmark kommer godt igennem krisen og får kickstartet nogle nye ting, siger hun til avisen.

Hun har indkaldt erhvervs- og forbrugerorganisationer til et møde om den nye kreditpakke på torsdag i næste uge. Derefter vil også partierne bag de øvrige finansielle hjælpepakker blive indkaldt til drøftelser.

Regerings forslag til den nye kreditpakke indeholder tre elementer. For det første skal eksportkreditordningerne forbedres. For det andet vil regeringen styrke de kautionsordninger, der i dag administreres via Vækstfonden og giver lån til forretningsudvikling. Regeringens ønske er, at disse lån fremover skal være fast forrentede. Og endelig vil regeringen styrke markedet for risikovillig kapital. I alt en indsprøjtning på fem milliarder kroner, hvor regeringen forventer at effekten vil blive dobbelt så stor.

Ud over kreditpakken vil regeringen nedsætte et Vækstforum, som over det næste år skal hjælpe regeringen med at klargøre det danske samfund til tiden efter finanskrisen.

/ritzau/