Milliardinvestering i trådløse højhastighedsnet

Det største teleselskab i USA, Verizon, investerer i trådløs dækning af storbyerne.

Otte mia. kr. bliver nu investeret i at bygge trådløse højhastighedsnet i større amerikanske byer, så der allerede til sommer er lynhurtig adgang til internet. Verizon Wireless, en afdeling af det største amerikanske telefonselskab, Verizon, vil bruge en milliard dollar på at give bredbåndsadgang uden ledning.

Forretningsfolk og privatpersoner kan så med en bærbar eller håndholdt computer samt et trådløst modemkort få en netadgang, der er hurtig nok til at hente video og musik hjem og til at sende videobeskeder. Dermed vil man også på ganske kort tid kunne hente og sende selv store mængder data til og fra folk på farten.

Den trådløse adgang sker ved at tegne et abonnement til 470 kr. om måneden og med et års binding. Hastighederne er fra 300 til 500 kilobit/sek. Det er som en ny 3G-telefon og væsentligt hurtigere end et »gammeldags« computermodem, der typisk har forbindelse med 56 kilobit i sekundet.

Verizon, der har 35 millioner kunder, har samtidig indgået aftale med netværksproducenten Nortel om at levere telefoni via internet.

Herved skiftes de traditionelle centraler ud med Nortels såkaldte »voice-over-IP«-teknologi (stemme-via-internet-protokoller). Den udnytter internet-teknologi til at omdanne tale til hurtigtbevægelige datapakker, som så »skydes« af sted på telefonselskabets net og samles hos modtageren, ganske som når man sender en e-post. Teknologien gør det muligt at sende tale og data over det samme net, hvor traditionel telefoni under et opkald lægger beslag på hele linien. Aftalen med Nortel gør det muligt at omstilleVerizons net til at håndtere tale, data og videotransmissioner.